«

»

dec 13

Kerstmenu 12: een bijzondere kerst

Vandaag is het alweer tijd voor het laatste kerstmenu van dit jaar. Hopelijk zat er iets voor je bij. Zo niet, kijk dan hier nog even naar de menu’s van voorgaande jaren (even naar beneden scrollen naar kerst). Maar goed, vandaag gaan we voor een menu met bijzondere gerechten. Even iets anders dan anders zonder dat je er gekke ingrediënten voor nodig hebt.
Voor bij de koffie: Kerstfudge
Amuse:                    Zalm avocado bonbons
Voorgerecht:          Tonijn tartaar met avocado en passievrucht
Soep:                        Spitskoolsoep
Hoofdgerecht:        Eendenborst met broccoli en spelt
Nagerecht:              Romig skyr granaatappel dessert taartje

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.

De planning
Week van 11 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan eventuele wijnen of andere dranken. Begin feestelijk met een glaasje bubbels bij de amuse. Het voorgerecht en de soep gaan het beste samen met witte wijn en bij het hoofdgerecht past een stevige rode wijn het best. Laat je ook adviseren door de slijter en neem daarbij je menu mee voor het beste advies. Bij het nagerecht serveer je koffie en thee, of ga voor een glaasje dessertwijn.

Plaats een bestelling bij de slager voor het vlees en bij de visboer voor de vis. Eventueel bestel je de benodigde groente en fruit bij de groenteboer. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan alvast om ze uit te proberen. Dan is het met kerst minder spannend.

Weekend van 16/17 december
Wil je bij de soep brood met pesto of kruidenboter serveren? Maak dan alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst.

Drie dagen voor je diner
Vandaag haal je alle verse boodschappen in huis.

Twee dagen voor je diner
Vandaag maak je de kerstfudge. Zet weg in de koelkast om op te stijven.

Ook maak je vandaag alvast de spitskoolsoep.

Een dag voor je diner
Vandaag maak je de skyr granaatappel dessert taartjes. Zet ze in de bolvormpjes weg in de koelkast. Maak ook alvast de siroop en bewaar deze ook tot gebruik morgen in de koelkast.

Snijd de kerstfudge in blokjes en bewaar in een afgesloten bak op kamertemperatuur.

Snijd alvast de broccoli voor het hoofdgerecht en bewaar in een afgesloten bak in de koelkast. Hak voor het hoofdgerecht ook alvast de knoflook en chilipeper fijn en bewaar ook dit in de koelkast in een goed afgesloten bakje (anders ruikt je hele koelkast hier straks naar).

De ochtend van je diner
In de ochtend maak je de zalm avocado bonbons.

Ook snijd je alvast alles voor de tonijn tartaar. Meng door elkaar en zet in een afgesloten bak weg in de koelkast tot gebruik.

Wanneer je bij het diner zelfgemaakte kruidenboter bij de soep wil serveren dan zet je die alvast uit de koelkast (of vriezer) zodat ie straks lekker smeuïg en goed smeerbaar is.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner en zorg dat er voldoende drinken koel staat.

Het diner
Serveer de fudge bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten haal je de zalm avocado bonbons uit de koelkast. Ook de tonijn tartaar zet je alvast uit de koelkast maar hier doe je verder nog niets mee. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Schik de amuses mooi op lepels of een schaaltje. Serveer aan tafel of in een borrel setting.

Een kwartier voordat je het voorgerecht wil serveren ga je weer de keuken in. Leg steeds een serveerring op een bord en duw de tonijn tartaar hierin. Zet de soep alvast uit de koelkast voor straks.

Na het eten van het voorgerecht zet je alles voor het hoofdgerecht alvast klaar op het aanrecht. Dan kan alles goed op temperatuur komen. Verwarm vervolgens de soep rustig op laag vuur. Verwarm ook alvast de oven voor op 180 graden voor het hoofdgerecht. Ondertussen snijd je wat brood voor bij de soep. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht te maken. Doe dat volgens dit recept.

Na het hoofdgerecht maak je het dessert verder af. Stort de taartjes op de bordjes en verwijder de plastic folie. Overgiet met de granaatappelsiroop en decoreer met de achtergehouden koekkruimels. Maak koffie en thee voor iedereen en serveer bij het dessert.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>