«

»

dec 12

Kerstmenu 2: Sit back and relax

Na het Impress your guests menu van gisteren, heb ik vandaag voor jullie het tweede kerstmenu inclusief planning voor een stressvrije en smakelijke kerst. In dit Sit back and relax menu kun je bijna alles voorbereiden waardoor je zelf een super relaxt diner hebt en lekker veel aan tafel zit met je gasten.

Menu2Voor bij de koffie:     Scones met clotted cream en lemon curd
Amuse:                        Trio van visamuses
Voorgerecht:              Gevulde portobello’s
Soep:                            Spinaziesoep
Hoofdgerecht:            Konijn met rode kool en knolselderijgratin met amandel manchegokruim
Nagerecht:                  Kaneelmousse met stoofpeertjes

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.
Voor de soep kun je uitgaan van halve porties per persoon. Serveer de soep in cappuchinokopjes. Dat ziet er leuk uit en is meer dan genoeg aangezien je het als onderdeel van zo’n uitgebreid menu serveert.

De planning
Weekend van 13/14 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de wijn. Bij de amuses passen bubbels of een witte wijn het beste. Voor het voor- en hoofdgerecht ga je voor een stevige rode wijn. Bij het nagerecht blijf je lekker in het rood (idealiter dezelfde soort wijn als die waarin je de peertjes gestoofd hebt). Laat je ook adviseren door de slijter en neem je menu mee. Of speel zelf voor sommelier met een beetje hulp van Welke wijn waarbij.

Bestel het konijn bij de poelier of slager. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan dit weekend alvast om ze uit te proberen. Ook de rode kool kun je nu alvast maken en vries je in tot kerst (eerst goed laten afkoelen voordat je het in de vriezer stopt), dit smaakt net zo lekker en scheelt een hoop last minute werk.

Weekend van 20/21 december
Maak dit weekend alvast de lemon curd. Deze bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik.

Wil je bij de soep brood met pesto of kruidenboter serveren? Maak dan nu ook alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd.

Ook haal je dit weekend alle verse producten in huis. Als je niet hoeft te werken in de dagen voor kerst kun je dit eventueel ook pas op 22, 23 of 24 december doen.

Twee dagen voor je diner
Vandaag maak je alvast de soep. Laat deze goed afkoelen en zet weg in de koelkast tot het diner. Dit kan eventueel ook 1 dag van te voren, maar als je weinig tijd hebt is het fijner om alles een beetje te verdelen.

Hetzelfde geldt voor de stoofperen. Ook die maak je vandaag alvast, maar dit kan eventueel ook 1 dag van te voren. Tenslotte maak je vandaag ook de kaneelmousse al. Morgen zie je dan of deze mooi stijf is geworden of dat je nog even een snel back up plan moet maken.

Een dag voor je diner
Vandaag maak je het konijn zodat je dit morgen alleen nog maar hoeft op te warmen. Zorg ervoor dat je wat extra rode wijn en wildfond achter de hand hebt om morgen eventueel nog toe te voegen aan het konijn zodat het dan niet droog gaat stoven.

Ook maak je vandaag alvast de clotted cream voor bij de scones en het deeg van de scones. Het deeg leg je gewikkeld in plastic folie in de koelkast tot morgen.

Verder maak je alvast de dille saus, de cocktailsaus en het mascarpone mengsel voor het trio van visamuses.

Tenslotte haal je de rode kool alvast uit de vriezer.

De ochtend van je diner
In de ochtend maak je de gevulde portobello’s klaar, je zet ze alleen nog niet in de oven. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. Ook snijd je alvast de knolselderij in plakken voor de gratin en maak je het amandel manchegokruim hiervoor. Kook de knolselderij ook alvast en bewaar in het kookvocht tot gebruik.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner.

Ongeveer een uurtje voordat je gasten arriveren rol je het deeg voor de scones uit, steek je de cirkels uit en leg je ze alvast op de bakplaat. Bestrijk ze ook alvast met het ei/melk mengsel en verwarm de oven alvast voor. Schuif de scones ongeveer 5 minuten voor je het bezoek verwacht de oven in of gewoon pas als ze er zijn. Scones zijn namelijk echt het lekkerst als ze nog lekker warm zijn.

Het diner
Serveer de scones met lemon curd en clotted cream bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten maak je de visamuses af. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Deze amuses kun je al aan tafel serveren, maar ze passen ook goed bij de borrel. Vlak voordat je de amuse serveert verwarm je de oven alvast voor op 180 graden voor de gevulde portobello’s en haal je deze alvast uit de koelkast.

Na het eten van de amuses zet je de gevulde portobello’s in de oven. Vlak voor het serveren van het voorgerecht haal je alvast de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen (hetzelfde geldt voor kruidenboter of pesto als je die bij de soep serveert).

Na het eten van gevulde portobello’s verwarm je de soep rustig op laag vuur. Ondertussen snijd je wat brood voor erbij. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Vlak voordat je de soep serveert verwarm je de oven alvast voor op 200 graden voor de knolselderijgratin en haal je de rode kool en het konijn alvast uit de koelkast.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht af te maken. Maak de knolselderijgratin verder af en schuif deze in de oven. Verwarm het konijn en de rode kool. Let op dat het konijn niet droog komt te staan tijdens het opwarmen. Wanneer dit wel het geval is kun je meer rode wijn en wildfond toevoegen in gelijke verhoudingen. In 10 minuten zouden beide gerechten goed warm moeten zijn.

Na het hoofdgerecht is het tijd voor het dessert. In feite kun je dit zo opdienen. Maak de kaneelmousse alleen nog even af door deze te bestrooien met wat extra kaneel. Eventueel kun je de stoofpeertjes nog even warm maken maar ook koud zijn ze hartstikke lekker.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>