«

»

dec 13

Kerstmenu 3: Lekker klassiek

Na het Sit back and relax menu van gisteren, heb ik vandaag voor jullie alweer het derde en laatste kerstmenu van dit jaar namelijk het Lekker klassiek menu. In dit menu vind je wat meer klassieke smaken terug. Net zoals bij de eerdere menu’s krijg je ook hier weer een gedetailleerde planning van mij zodat je een diner zonder stress kunt bereiden.

Menu3Voor bij de koffie:     Peren amaretto taart
Amuse:                        Broccoli crème met garnalen
Voorgerecht:              Zalm tompouce
Soep:                           Knolselderijsoep met paddenstoelen
Hoofdgerecht:           Eendenborst met cranberry compote en pastinaak puree
Nagerecht:                 Stoofpeertjes tarte tatin

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.
Voor de soep kun je uitgaan van halve porties per persoon. Serveer de soep in cappuchinokopjes. Dat ziet er leuk uit en is meer dan genoeg aangezien je het als onderdeel van zo’n uitgebreid menu serveert.

De planning
Weekend van 13/14 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de wijn. Bij de amuses passen bubbels of een witte wijn het beste. Ook bij het voorgerecht zit je goed met een witte wijn. Bij het hoofdgerecht ga je voor een stevige rode wijn. Bij het nagerecht blijf je lekker in het rood (idealiter dezelfde soort wijn als die waarin je de peertjes gestoofd hebt) of serveer je koffie en thee. Laat je ook adviseren door de slijter en neem je menu mee. Of speel zelf voor sommelier met een beetje hulp van Welke wijn waarbij.

Bestel de eendenborst bij de poelier of slager. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan dit weekend alvast om ze uit te proberen.

Weekend van 20/21 december
Maak dit weekend alvast de cranberry compote. Bewaar in een gesteriliseerd potje in de koelkast tot gebruik.

Wil je bij de soep brood met pesto of kruidenboter serveren? Maak dan nu ook alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd.

Ook haal je dit weekend alle verse producten in huis. Als je niet hoeft te werken in de dagen voor kerst kun je dit eventueel ook pas op 22, 23 of 24 december doen.

Twee dagen voor je diner
Vandaag maak je alvast de soep. Laat deze goed afkoelen en zet weg in de koelkast tot het diner. Dit kan eventueel ook 1 dag van te voren, maar als je weinig tijd hebt is het fijner om alles een beetje te verdelen.

Ook de peren amaretto taart kun je vandaag alvast maken. Het garneren met de poedersuiker laat je nog even achterwege tot vlak voor het serveren.

Een dag voor je diner
Vandaag maak je alvast de broccoli crème. Ook stoof je alvast de stoofpeertjes zodat je morgen de tarte tatin makkelijk kunt afmaken.

Verder maak je alvast het mascarponemengsel voor in de zalm tompouces.

De ochtend van je diner
In de ochtend schil je alvast de pastinaak voor de pastinaak puree. Snijd deze in stukjes en bewaar in een pan met koud water tot gebruik.

Ook de stoofpeertjes snijd je alvast in kwarten en leg je in een mooie cirkel klaar in een ingevette taartpan voor de tarte tatin. Bewaar dit in de koelkast tot gebruik.

Als je de zalm tompouces koud wil serveren bak je alvast het filodeeg. Tenslotte garneer je de peren amaretto taart met poedersuiker.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner.

Het diner
Serveer de peren amaretto taart wanneer iedereen gearriveerd is. Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten maak je het filodeeg voor de zalm tompouces klaar om de oven in te gaan. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Vervolgens serveer jij de broccoli crème met garnalen. Deze kun je al aan tafel serveren, maar dit gerecht past ook goed bij de borrel. Vlak voordat je de amuse serveert verwarm je de oven alvast voor op 180 graden voor het voorgerecht.

Na het eten van de amuses zet je het filodeeg voor de zalm tompouces in de oven. Maak ze vervolgens verder af nadat het deeg uit de oven komt. Vlak voor het serveren van het voorgerecht haal je alvast de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen (hetzelfde geldt voor kruidenboter of pesto als je die bij de soep serveert).

Na het eten van de zalm tompouces verwarm je de soep rustig op laag vuur. Ondertussen snijd je wat brood voor erbij. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Vlak voordat je de soep serveert verwarm je de oven alvast voor op 180 graden voor de eend en haal je de eendenborst en cranberry compote alvast uit de koelkast.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht af te maken. Maak de pastinaak puree volgens het recept. Terwijl de pastinaak staat te koken ga je verder met de eendenborst. Wanneer de eendenborst en de pastinaakpuree bijna klaar zijn verwarm je de cranberry compote. Houd de oven warm op 180 graden voor de stoofpeertjes tarte tatin.

Na het hoofdgerecht is het tijd voor het dessert. Ontdooi het bladerdeeg en bind de rode wijn saus. Maak de stoofpeertjes tarte tatin af volgens het recept.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>