«

»

dec 10

Kerstmenu 4: Bring your own

Vandaag het eerste kerstmenu van 2015 dat ik voor jullie bedacht heb inclusief een planning zodat je een kerst zonder stress tegemoet gaat. De naam zegt het al, dit is een bring your own kerstmenu. Het kerstdiner bereiden hoef je niet alleen te doen. Vraag al je gasten om een gang of gerecht te bereiden. Dit menu bevat dan ook gerechten die je makkelijk kunt voorbereiden en die ook goed mee te nemen zijn. Zo kan iedereen iets maken, staat niemand heel lang in de keuken en heb je samen wel een heerlijk kerst menu.

Kerstmenu 4 def

Voor bij de koffie: Gingerbreadmen koekjes
Amuse: Bruschetta met rode ui chutney en geitenkaas
Voorgerecht: Salade met gegratineerde vijgen
Soep: Thaise pompoensoep
Hoofdgerecht: Zalm en croute met aardappelgratin
Nagerecht: Zuccotto

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.

Voor de soep kun je uitgaan van halve porties per persoon. Serveer de soep in cappuchinokopjes. Dat ziet er leuk uit en is meer dan genoeg aangezien je het als onderdeel van een uitgebreid menu serveert.

De planning
Weekend van 12/13 december
Het allerbelangrijkste bij dit menu is overleggen met je gasten, doe dit dus op tijd. Wie maakt welke gerechten en wie neemt welke boodschappen mee? Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de wijn. Bij de amuse, het voorgerecht en de soep passen bubbels of een witte wijn het beste. Voor het hoofdgerecht ga je voor een stevige witte wijn zoals chardonnay. Laat je ook adviseren door de slijter en neem je menu mee. Of speel zelf voor sommelier met een beetje hulp van Welke wijn waarbij. Bij het nagerecht serveer je koffie en thee, eventueel vergezeld door een lekker borreltje.

Bestel dit weekend ook alvast de zalm bij de viswinkel. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan dit weekend ook alvast om ze uit te proberen.

Weekend van 19/20 december
Maak dit weekend alvast de rode ui chutney, bewaar deze in een afgesloten pot tot gebruik in de koelkast. Maak ook alvast de groene pesto voor in de zalm en croute. Ook deze bewaar je afgesloten in de koelkast.

Wil je bij de soep brood met zelfgemaakte kruidenboter serveren? Maak deze dan nu ook alvast , die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst.

Ook haal je dit weekend alle verse boodschappen. Als je niet hoeft te werken in de dagen voor kerst kun je dit eventueel ook pas op 22, 23 of 24 december doen.

Twee dagen voor je diner
Vandaag maak je alvast de soep. Laat deze goed afkoelen en zet weg in de koelkast tot het diner. Dit kan eventueel ook 1 dag van te voren.

Hetzelfde geldt voor de koekjes. Vooral het decoreren kost de nodige tijd dus als je het alvast gedaan kunt hebben is dat wel zo handig.

Een dag voor je diner
Vandaag maak je alvast de zalm en croute. Je doorloopt het hele recept maar bestrijkt het bladerdeeg nog niet met het geklutste ei en bakt het nog niet in de oven. Bewaar de zalm en croute in de ovenschaal waarin je het gerecht wilt bakken en dek deze af met plastic folie.

Voor de aardappelgratin kook je alvast de aardappelen. Leg ze ook al in de schaal maar overgiet het nog niet met het eiermengsel. Je kunt het eiermengsel wel al roeren en mengen met de knoflook. Bewaar beide afgesloten in de koelkast.

Tenslotte maak je vandaag ook alvast de zuccotto. Deze stort je vandaag nog niet maar neem je mee naar het diner in de schaal waarin je ‘m gemaakt hebt.

De ochtend van je diner
In de ochtend snijd je alvast het brood voor de bruschetta’s. Dit kun je dan samen met de geitenkaas en de rode ui chutney meenemen naar het diner.

Voor de salade meng je alvast de dressing. Verder neem je alle ingrediënten los mee naar het diner.

Voor de persoon bij wie er gegeten wordt: dek alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner.

Het diner
Serveer de koekjes bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. Ze smaken echt naar kerst dus zorgen ervoor dat iedereen direct in de juiste stemming zit! Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten, maakt de persoon die de amuse doet deze af. Beleg de broodjes met de chutney en verkruimel de geitenkaas erover en zet in de oven. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Deze amuse kun je al aan tafel serveren, maar past ook goed bij de borrel. Vlak voordat je de amuse serveert verwarm je de oven alvast voor op 200 graden voor de salade.

Zo’n 5 tot 10 minuutjes voordat je de salade wil serveren ga je weer de keuken in. Bak de parmaham in de oven. Halveer de vijgen en leg in een ovenschaal met de binnenkant naar boven. Verdeel de geitenkaas hierover en besprenkel met de honing. Gratineer de vijgen onder de grill van de oven. Verdeel de salade over de borden en besprenkel met de dressing. Scheur de parmaham in stukjes en strooi over de salade. Leg hier de gegratineerde vijgen op. Vlak voor het serveren haal je alvast de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen (hetzelfde geldt voor kruidenboter als je die bij de soep serveert). Verwarm alvast de oven voor op 200 graden voor de aardappelgratin.

Na het eten van de salade maak je de aardappelgratin af en zet je deze alvast in de oven. Verwarm de soep rustig op laag vuur. Ondertussen snijd je wat brood voor erbij. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Vlak voordat je de soep serveert haal je de zalm en croute alvast uit de koelkast om op temperatuur te komen.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht af te maken. Kluts een ei en bestrijk de zalm en croute hier mee. Zet dezal zalm en croute bij de gratin in de oven wanneer de aardappelgratin nog 20 minuten te gaan heeft. Serveer beide gerechten

Nu is het tijd voor de grande finale. Haal het plastic folie van de schaal met daarin de zuccotto. Neem een bord en stort de zuccotto hierop. Verwijder het plastic folie waarop je de zuccotto gemaakt had en garneer met cacaopoeder en verse frambozen. Serveer met een kop koffie of thee of met een lekkere dessertwijn.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>