«

»

dec 11

Kerstmenu 5: Lekker vega

Ook tijdens Kerst kun je heerlijk vegetarisch eten. Dit vegetarisch kerstmenu bevat voldoende afwisseling voor een bijzondere maaltijd waar iedereen van zal genieten!
Kerstmenu 5
Voor bij de koffie: Worteltaart kerstboompjes
Amuse: Paddenstoelen bruschetta
Voorgerecht: Vijg ricotta taartje
Soep: Tomatensoep met kokosmelk
Hoofdgerecht: Arabische pompoen
Nagerecht: Yoghurt kaneel stoofpeertjes ijstaart

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.

Voor de soep kun je uitgaan van halve porties per persoon. Serveer de soep in cappuchinokopjes. Dat ziet er leuk uit en is meer dan genoeg aangezien je het als onderdeel van een uitgebreid menu serveert.

De planning
Weekend van 12/13 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de wijn. Bij de amuse, het voorgerecht en de soep passen bubbels of een witte wijn het beste. Voor het hoofdgerecht kun je zowel kiezen voor een rode als voor een witte wijn. Laat je ook adviseren door de slijter en neem je menu mee. Of speel zelf voor sommelier met een beetje hulp van Welke wijn waarbij. Bij het nagerecht serveer je koffie en thee, eventueel vergezeld door een lekker borreltje.

Bestel dit weekend ook alvast je groentes, fruit en kruiden bij een speciaalzaak. Dan hoef je het vlak voor kerst alleen nog maar op te halen en weet je zeker dat je alles binnen hebt. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan dit weekend ook alvast om ze uit te proberen.

Weekend van 19/20 december
Maak dit weekend alvast de ijstaart. Het enige wat je hiervan nog achterwege laat is de stoofpeertjes. Check een dag later of de ijstaart goed opgestijfd is, dan weet je alvast dat je dessert goed is en hoef je je daar verder niet meer druk over te maken.

Ook maak je dit weekend alvast de pistache pesto voor de Arabische pompoen.

Wil je bij de soep brood met zelfgemaakte pesto of kruidenboter serveren? Maak dan nu ook alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst.

Twee dagen voor je diner
Vandaag haal je je bestelling bij de speciaalzaak op.

Ook maak je alvast de soep. Laat deze goed afkoelen en zet weg in de koelkast tot het diner. Dit kan eventueel ook 1 dag van te voren, maar als je weinig tijd hebt is het fijner om alles een beetje te verdelen.

Tenslotte maak je vandaag alvast het deeg van de vijg ricotta taartjes. Bewaar dit in de koelkast tot gebruik.

Een dag voor je diner
Bak vandaag de worteltaart kerstboompjes. Maak ook alvast de frosting maar doe de frosting er nog niet op. Bewaar deze in de koelkast tot gebruik.

Verder maak je vandaag alvast de stoofpeertjes inclusief de saus. Je legt deze nog niet op de taart, dit doe je pas vlak voor het serveren.

Maak de vijg ricotta taartjes alvast af, maar bak ze nog niet. Bewaar afgedekt met aluminiumfolie in de vormpjes in de koelkast.

De ochtend van je diner
In de ochtend hak je eerst de paddenstoelen en de knoflook fijn voor de bruschetta. Ook snijd je het brood alvast in plakjes. Zet weg tot gebruik.

Verdeel de pompoen alvast in vieren en snijd de feta alvast in blokjes.

Maak ook de worteltaart kerstboompjes af.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner.

Het diner
Serveer het gebak bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. Met deze feestelijke cakejes zit iedereen waarschijnlijk meteen in de juiste stemming. Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten maak je de bruschetta af. Verwarm de oven voor op 180 graden. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Meng de knoflook met de olijfolie in een diep bord. Dip alle plakjes met één zijde in de olijfolie en leg op het rooster van je oven. Rooster de broodjes in circa 2 minuten knapperig. Terwijl het brood in de oven ligt bak je de paddenstoelen op hoog vuur totdat het vocht eruit is. Snijd of schaaf plakjes van de Parmezaanse kaas. Verdeel het paddenstoelenmengsel over de broodjes en beleg met een plakje kaas.

Deze amuse kun je al aan tafel serveren, maar ze passen ook goed bij de borrel. Vlak voordat je de amuse serveert verwarm je de oven alvast voor op 180 graden voor de vijg ricotta taartjes.

Een kwartier voordat je de taartjes wil serveren ga je weer de keuken in en schuif je ze de oven in. Vlak voor het serveren haal je de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen (hetzelfde geldt voor kruidenboter of pesto als je die bij de soep serveert).

Na het eten van het voorgerecht verwarm je de soep rustig op laag vuur. Verwarm ook alvast de oven voor op 200 graden voor het hoofdgerecht. Ondertussen snijd je wat brood voor erbij. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Vlak voordat je de soep serveert zet je de pompoen in de oven. Besprenkel deze nog even met olijfolie en peper en zout voordat hij de oven in gaat.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht af te maken. Wanneer de pompoen uit de oven komt verdeel je de pesto, feta en granaatappelpitjes er overheen.

Na het hoofdgerecht haal je de ijstaart uit de vriezer en laat je die een klein beetje ontdooien. Dit heeft zeker een kwartier nodig. Maak koffie en thee voor iedereen en zet gebaksbordjes en lepeltjes op tafel. Leg de stoofpeertjes op de taart en verdeel er wat van de ingebonden saus over heen. Serveer de ijstaart op een mooi bord en snijd aan tafel pas in stukjes (als geheel is de taart namelijk nog mooier). Maak het mes om de taart mee te snijden eerst goed heet onder heet water, dit zorgt ervoor dat je makkelijker kunt snijden.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>