«

»

dec 12

Kerstmenu 6: Keukenprins(es)

Vandaag is het alweer tijd voor het laatste kerstmenu van dit jaar. En dat is een echte uitsmijter! Dit is een menu voor echte keukenprinsessen en -prinsen. Hier maak je zeker indruk mee op je gasten.
Kerstmenu 6
Voor bij de koffie: Spekkoek
Amuse: Gevulde vijgen uit de oven
Voorgerecht: Salade met langoustine en mango
Soep: Bleekselderij soep
Hoofdgerecht: Gevulde kipfilet met pompoenrisotto
Nagerecht: Bûche de Noël

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.

Voor de soep kun je uitgaan van halve porties per persoon. Serveer de soep in cappuchinokopjes. Dat ziet er leuk uit en is meer dan genoeg aangezien je het als onderdeel van een uitgebreid menu serveert.

De planning
Weekend van 12/13 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de wijn. Bij de amuse, het voorgerecht en de soep passen bubbels of een witte wijn het beste. Voor het hoofdgerecht kun je zowel kiezen voor een rode als voor een witte wijn. Laat je ook adviseren door de slijter en neem je menu mee. Of speel zelf voor sommelier met een beetje hulp van Welke wijn waarbij. Bij het nagerecht serveer je koffie en thee, eventueel vergezeld door een lekker borreltje of een dessertwijn.

Bestel dit weekend ook alvast de langoustines bij de viswinkel en de kip bij de slager of poelier. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan dit weekend ook alvast om ze uit te proberen.

Weekend van 19/20 december
Wil je bij de soep brood met zelfgemaakte pesto of kruidenboter serveren? Maak dan alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst.

Het specerijen mengsel voor door de bûche de Noël kun je ook dit weekend alvast maken. Bewaar dat in een afgesloten bakje tot gebruik.

Ook haal je dit weekend alle verse boodschappen in huis. Als je niet hoeft te werken in de dagen voor kerst kun je dit eventueel ook pas op 22, 23 of 24 december doen.

Twee dagen voor je diner
Vandaag maak je alvast de soep. Laat deze goed afkoelen en zet weg in de koelkast tot het diner. Dit kan eventueel ook 1 dag van te voren, maar als je weinig tijd hebt is het fijner om alles een beetje te verdelen.

Ook bak je vandaag alvast de spekkoek. Ook dit kan eventueel morgen nog, maar je kunt het maar vast gedaan hebben 😉

Een dag voor je diner
Vandaag snijd je de pompoen voor de risotto alvast in blokjes. Rooster deze ook al in de oven en pureer samen met de mascarpone tot een gladde crème. Laat de crème goed afkoelen en bewaar vervolgens afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Ook bereid je de gevulde kipfilet vandaag alvast voor. Volg het recept maar zet de kip nog niet in de oven. Bewaar de gevulde filets in plaats daarvan in de ovenschaal waarin je ze morgen gaat bakken afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Ook maak je vandaag het biscuit en de vulling van de bûche de Noël. Je rolt ‘m al in en bewaart ‘m opgerold in de koelkast om op te stijven.

De ochtend van je diner
In de ochtend begin je met de gevulde vijgen. Verwijder de steeltjes, snijd ze in en zet ze in de ovenschaal. Vul ze met de geitenkaas en ham en zet zo in de koelkast tot gebruik. Klop ook alvast de dressing die je hier straks bij serveert.

Maak de ganache voor de bûche de Noël en maak deze verder af. Zet tot gebruik weg in de koelkast.

Ook ontdoe je de langoustines alvast van hun kop en darmkanaal. En snijd je voor dit gerecht alvast de dille, mango, rode peper en het sjalotje. Meng dit niet met elkaar maar bewaar alles in aparte bakjes in de koelkast tot gebruik.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner.

Het diner
Serveer het gebak bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. De kruidige smaak van spekkoek past perfect bij Kerst dus iedereen komt meteen in de juiste sferen. Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten verwarm je de oven voor op 200 graden en gratineer je de vijgen hierin. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Zet alvast alles klaar voor het voorgerecht voor zometeen. Besprenkel de vijgen met de dressing en serveer aan tafel of in een borrel setting.

Een kwartier voordat je het voorgerecht wil serveren ga je weer de keuken in. Maak de salade met langoustine en mango verder af volgens het recept. Vlak voor het serveren haal je de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen (hetzelfde geldt voor kruidenboter of pesto als je die bij de soep serveert).

Na het eten van het voorgerecht verwarm je de soep rustig op laag vuur. Verwarm ook alvast de oven voor op 160 graden voor het hoofdgerecht. Ondertussen snijd je wat brood voor bij de soep. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Voordat je de soep serveert haal je alvast de kip en de pompoen crème uit de koelkast. Verwarm de oven alvast voor op 160 graden.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht af te maken. Bereid de risotto volgens het recept. Zodra je de wijn toevoegt aan de rijst zet je ook de gevulde kipfilet in de oven. Verwarm de pompoen crème nog even goed mee met de risotto aangezien deze nu natuurlijk helemaal koud is wanneer je ‘m toevoegt. Vlak voordat je aan tafel gaat voor het hoofdgerecht haal je de bûche de Noël alvast uit de koelkast zodat deze goed op temperatuur kan komen voor straks.

Na het hoofdgerecht maak je koffie en thee voor iedereen en zet je gebaksbordjes en vorkjes op tafel. Decoreer de plank waarop je de bûche de Noël serveert eventueel nog met wat kerstversieringen. Snijd het dessert aan tafel pas in stukjes (als geheel ziet het er namelijk veel mooier uit).

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>