«

»

dec 12

Kerstmenu 7: Classic Christmas

Vandaag het eerste kerstmenu van 2016 online. Kerst is een feestdag met klassiekers vandaar dat we vandaag ook aftrappen met een klassiek menu.
img_2588
Voor bij de koffie:     Stoofpeertjes kwarktaart
Amuse:                        Krabkoekjes met citroen dille saus
Voorgerecht:              Coquilles met doperwten avocado puree
Soep:                            Venkelsoep met gerookte zalm
Hoofdgerecht:           Hertenbiefstuk met portsaus en pastinaak walnoot gratin
Nagerecht:                  Witte chocolademousse met cranberries

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.

Voor de soep kun je uitgaan van halve porties per persoon. Serveer de soep in cappuchinokopjes. Dat ziet er leuk uit en is meer dan genoeg aangezien je het als onderdeel van een uitgebreid menu serveert.

De planning
Week van 12 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de wijn. Bij de amuse, het voorgerecht en de soep passen bubbels of een witte wijn het beste. Voor het hoofdgerecht kun je het beste kiezen voor rood. Laat je ook adviseren door de slijter en neem je menu mee. Bij het nagerecht serveer je koffie en thee, eventueel vergezeld door een lekker borreltje of een dessertwijn.

Bestel ook alvast de coquilles bij de viswinkel en de hertenbiefstuk bij de slager of poelier. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan alvast om ze uit te proberen.

Weekend van 17/18 december
Wil je bij de soep brood met pesto of kruidenboter serveren? Maak dan alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst.

Ook haal je dit weekend alvast zoveel mogelijk boodschappen in huis zodat je niet last minute mis grijpt naar bepaalde producten.

Drie dagen voor je diner
Vandaag maak je alvast de cranberry compote voor het dessert, deze blijft in de koelkast bijna een week goed dus dit kan makkelijk van te voren en scheelt straks weer tijd.

Twee dagen voor je diner
Vandaag maak je alvast de soep. Laat deze goed afkoelen en zet weg in de koelkast tot het diner. Dit kan eventueel ook 1 dag van te voren, maar als je weinig tijd hebt is het fijner om alles een beetje te verdelen.

Ook stoof je alvast de peertjes voor de stoofpeertjes kwarktaart. En maak je de bodem voor deze taart die je wegzet in de koelkast tot morgen.

Tenslotte maak je alvast het sausje voor bij de krabkoekjes.

Een dag voor je diner
Vandaag maak je de witte chocolademousse en maak je het dessert helemaal af. Laat wel eerst de mousse 2 uur opstijven in de koelkast voordat je de rest van de cranberry compote er bovenop doet.

Ook maak je de stoofpeertjeskwarktaart verder af, alleen leg je de peertjes er pas bovenop nadat je de taart hebt laten opstijven in de koelkast.

Maak het beslag voor de krabkoekjes en zet dit in een afgesloten bak weg in de koelkast tot morgen.

De ochtend van je diner
In de ochtend begin je met de pastinaak walnoot gratin. Deze maak je al helemaal af maar zet je nog niet in de oven.

Ook maak je de doperwten avocado puree voor bij de coquilles. Leg deze in een spuitzak weg in de koelkast.

Tenslotte snijd je de boter voor de portsaus alvast in blokjes en zet je deze terug in de koelkast tot gebruik. Zorg ook dat je de andere ingrediënten voor de portsaus alvast hebt afgemeten of in de buurt hebt staan voor tijdens het koken straks.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner en zorg dat er voldoende drinken koel staat.

Het diner
Serveer het gebak bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. De kruidige smaak van de stoofpeertjes past perfect bij Kerst dus iedereen komt meteen in de juiste sferen. Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten verwarm je de oven voor op 200 graden en verdeel je het beslag voor de krabkoekjes over de muffinvorm. Bak de koekjes in 20 tot 25 minuten gaar. Haal alvast alles uit de koelkast voor het voorgerecht voor straks. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Leg de krabkoekjes op een borrelplank of amuselepels en vergeet niet de citroen dille saus toe te voegen. Serveer aan tafel of in een borrel setting.

Een kwartier voordat je het voorgerecht wil serveren ga je weer de keuken in. Maak de borden op met toefjes van de doperwten avocado puree. Grill de coquilles en leg ze er bovenop. Vlak voor het serveren haal je de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen (hetzelfde geldt voor kruidenboter of pesto als je die bij de soep serveert).

Na het eten van het voorgerecht verwarm je de soep rustig op laag vuur. Snijd de dille en gerookte zalm voor erdoor. Verwarm ook alvast de oven voor op 200 graden voor het hoofdgerecht. Ondertussen snijd je wat brood voor bij de soep. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Voordat je de soep serveert haal je alvast alles voor het hoofdgerecht uit de koelkast, behalve de boter voor de portsaus, deze moet namelijk ijskoud blijven.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht te maken. Zet de pastinaak walnoot gratin in de oven en bereid  de hertenbiefstukjes met portsaus volgens het recept. Serveer direct.

Na het hoofdgerecht haal je het dessert uit de koelkast en maak je koffie en thee voor iedereen. Serveer beide samen.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>