«

»

dec 13

Kerstmenu 8: Kidsproof Christmas

Kerst met kinderen kan een uitdaging zijn. Zorg ervoor dat ze niet te lang aan tafel hoeven te zitten en zorg voor voldoende spelletjes of afleiding tussendoor. Van dit menu zullen je kids zeker het een en ander meenemen en laat ze ook gewoon lekker spelen als ze het na een paar gangen gehad hebben. Daar heb je zelf een veel relaxtere kerst door.

Voor bij de koffie:     Witte chocolade cranberry koekjes
Amuse:                        Courgette mousse met geroosterde puntpaprika en pijnboompitjes
Voorgerecht:              Champignon ragout
Soep:                           Geroosterde paprikasoep
Hoofdgerecht:           Gevulde varkenshaas met zoete aardappel frietjes
Nagerecht:                 Chocolademousse met passievruchtencurd

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht, al doe je de kinderen daar waarschijnlijk geen plezier mee 😉 Serveer een glaasje rode port bij de kaas.

Voor de soep kun je uitgaan van halve porties per persoon. Serveer de soep in cappuchinokopjes. Dat ziet er leuk uit en is meer dan genoeg aangezien je het als onderdeel van een uitgebreid menu serveert.

Let bij dit menu op dat je voldoende plek hebt in de oven voor zowel het vlees als de frietjes. Zo niet, dan kun je altijd kiezen voor frietjes uit de frituur, al dan niet zelfgemaakt.

De planning
Week van 12 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de wijn. Bij de amuse, het voorgerecht en de soep passen bubbels of een witte wijn het beste. Voor het hoofdgerecht kun je zowel kiezen voor een rode als voor een witte wijn. Laat je ook adviseren door de slijter en neem je menu mee. Bij het nagerecht serveer je koffie en thee, eventueel vergezeld door een lekker borreltje of een dessertwijn.

Bestel ook alvast de varkenshaas bij de slager. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan alvast om ze uit te proberen.

Weekend van 17/18 december
Wil je bij de soep brood met pesto of kruidenboter serveren? Maak dan alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst.

Ook maak je alvast de passievruchtencurd voor het dessert, deze blijft in de koelkast bijna een maand goed dus dit kan makkelijk van te voren.

Tenslotte haal je dit weekend alvast zoveel mogelijk boodschappen in huis zodat je niet last minute mis grijpt naar bepaalde producten.

Twee dagen voor je diner
Vandaag maak je alvast de soep. Laat deze goed afkoelen en zet weg in de koelkast tot het diner. Dit kan eventueel ook 1 dag van te voren, maar als je weinig tijd hebt is het fijner om alles een beetje te verdelen.

Ook maak je de chocolademousse en de witte chocolade cranberry koekjes.  Bewaar de mousse in de koelkast en de koekjes in de koektrommel.

Een dag voor je diner
Vandaag maak je de courgette mousse. Zet de glaasjes in de koelkast, de decoratie doe je morgen pas.

Ook maak je de champignon ragout. Laat deze goed afkoelen en bewaar vervolgens in de koelkast tot gebruik.

De ochtend van je diner
In de ochtend begin je met de varkenshaas. Deze leg je afgedekt in de ovenschaal in de koelkast tot gebruik.

Grill de puntpaprika voor bij de courgette mousse en rooster de pijnboompitjes. Snijd de paprika ook alvast in kleine stukjes. Zet de pijnboompitjes op het aanrecht en de paprikastukjes in de koelkast tot gebruik.

Snijd de zoete aardappel frietjes en leg ze in koud water in de koelkast. Vergeet niet ze na een uur uit het water te halen en droog te deppen. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner en zorg dat er voldoende drinken koel staat.

Het diner
Serveer de koekjes bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. Geniet, klets gezellig bij en duik vooral nog even niet de keuken in. Laat de kinderen lekker spelen, zodat ze het straks aan tafel iets langer volhouden.

Vlak voordat je wil gaan eten maak je de glaasjes met courgettemousse af. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Haal de ragout alvast uit de koelkast voor het voorgerecht voor straks en leg ook alvast de toast klaar. Serveer de amuse in een borrel setting, dan is de zit aan tafel voor de kinderen iets minder lang.

Tien minuten voordat je het voorgerecht wil serveren ga je weer de keuken in. Maak de ragout warm en maak de toast klaar. Leg de toast op de borden en schik de ragout hierop. Bestrooi eventueel nog met wat bieslook. Vlak voor het serveren haal je de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen (hetzelfde geldt voor kruidenboter of pesto als je die bij de soep serveert).  Verwarm ook alvast de oven voor op 180 graden voor het hoofdgerecht.

Na het eten van het voorgerecht verwarm je de soep rustig op laag vuur. Ondertussen snijd je wat brood voor bij de soep. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Voordat je aan tafel gaat, verdeel je de frietjes over het bakpapier op je ovenrooster en zet je deze in de oven voor het hoofdgerecht. Ze mogen er in totaal 60 minuten in staan, omdat de oven iets koeler staat dan in het recept moeten ze er iets langer in. Ook haal je alvast de varkenshaas uit de koelkast.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht af te maken. Zet de varkenshaas erbij in de oven als de frietjes nog ongeveer 25 minuten nodig hebben. Omdat de oven iets warmer staat dan in het recept moet het vlees er iets korter in.

Na het hoofdgerecht haal je de chocolademousse en de passievruchtencurd uit de koelkast. Maak koffie en thee voor iedereen. Schep op ieder bakje chocolademousse een eetlepel van de curd. Snijd de passievrucht in kwarten en leg op de curd. Serveer met de koffie en de thee of een glaasje dessertwijn.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>