«

»

dec 14

Kerstmenu 9: Asian Christmas

Vandaag alweer het laatste kerstmenu van dit jaar. Gelukkig volgen er nog wel een paar losse kerstrecepten voor de late beslissers 😉 Maar nu eerst nog even naar Azië. Met dit menu vier je Kerst net even wat anders dan anders. En daar is helemaal niets mis mee. Aziatisch eten is momenteel super populair en persoonlijk ben ik er dol op. Dus waarom zou je dat niet op tafel zetten met Kerst?

img_2603

Voor bij de koffie:     Spekkoek
Amuse:                        Thaise viskoekjes
Voorgerecht:              Krabrolletjes
Soep:                            Pruimensoep
Hoofdgerecht:           Chinese kip uit de oven
Nagerecht:                  Ijs van witte sesam met sesamkoekjes en karamel

De planning
Week van 12 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de wijn, of serveer typische Aziatische drankjes als sake, soju of Chinese thee bij dit menu. Laat je ook adviseren door de slijter en neem je menu mee.

Bestel ook alvast de kingcrab poten bij de viswinkel en de kip bij de poelier. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan alvast om ze uit te proberen.

Weekend van 17/18 december
Wil je bij de soep brood met kruidenboter serveren? Maak dan alvast de kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst.

Ook haal je dit weekend alvast zoveel mogelijk boodschappen in huis zodat je niet last minute mis grijpt naar bepaalde producten.

Twee dagen voor je diner
Vandaag maak je alvast de soep. Laat deze goed afkoelen en zet weg in de koelkast tot het diner. Dit kan eventueel ook 1 dag van te voren, maar als je weinig tijd hebt is het fijner om alles een beetje te verdelen. Het afgarneren met de skyr en reepjes pruim doe je pas vlak voor het serveren.

Ook maak je alvast de spekkoek. Dit kost best even wat tijd dus het is fijn als je dit alvast gedaan hebt. Deze kun je nadat hij helemaal is afgekoeld goed afgedekt op kamertemperatuur of in de koelkast bewaren.

Verder maak je alvast de mango chutney voor bij de krabrolletjes en de hoisin saus voor bij de kip.

Tenslotte maak je het mengsel voor het witte sesam ijs klaar en zet je dit in de koelkast tot morgen.

Een dag voor je diner
Vandaag maak je het beslag voor de Thaise viskoekjes. Zet afgedekt weg in de koelkast. Maak ook alvast het sausje voor erbij en zet ook dit afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Ook maak je de krabrolletjes, die je in de koelkast bewaard tot morgen.

Tenslotte ga je verder met de voorbereidingen voor het dessert. Maak het ijs en bak de sesamkoekjes.

De ochtend van je diner
In de ochtend verwarm je de oven voor op 85 graden en maak je de Chinese kip klaar om de oven in te gaan. Geef de kip alvast 4 uur oventijd zodat deze er tijdens het eten nog maar een uurtje in hoeft.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner en zorg dat er voldoende drinken koel staat.

Het diner
Serveer de spekkoek in puntjes bij de koffie of Aziatische thee wanneer iedereen gearriveerd is. Geniet, klets gezellig bij en duik vooral nog even niet de keuken in.

Ongeveer 35 minuten voordat je wil gaan eten verwarm je de oven voor op 200 graden. Verdeel het beslag voor de Thaise viskoekjes over de muffinvorm. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Haal de krabrolletjes en mango chutney voor het voorgerecht alvast uit de koelkast zodat ze een beetje op temperatuur kunnen komen. Serveer de viskoekjes met de dressing in borrelsetting of aan tafel.

Vijf minuten voordat je het voorgerecht wil serveren ga je weer de keuken in. Zorg dat je het voorgerecht mooi presenteert. Vlak voor het serveren haal je de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen (hetzelfde geldt voor kruidenboter of pesto als je die bij de soep serveert).  Verwarm ook alvast de oven voor op 85 graden voor het hoofdgerecht.

Na het eten van het voorgerecht verwarm je de soep rustig op laag vuur. Ondertussen snijd je wat brood voor bij de soep. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Garneer met de skyr en de pruimenreepjes. Voordat je aan tafel gaat zet je alvast de Chinese kip in de oven. Deze mag er nog 60 minuten in blijven staan.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht af te maken. Haal de hoisin saus uit de koelkast. Snijd de komkommer en lente uitjes in dunne smalle reepjes en doe in mooie schaaltjes. Wanneer de kip gaar is verhit je ook de pannenkoekjes. Zet alles op tafel en laat iedereen zijn eigen pannenkoekjes maken.

Na het hoofdgerecht haal je het ijs uit de vriezer. Maak de warme karamelsaus en maak koffie en thee voor iedereen. Verdeel het ijs over de borden of schaaltjes en verkruimel de sesamkoekjes hierover. Schenk tenslotte de warme karamelsaus eroverheen en serveer direct.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>