«

»

dec 02

Kruidnotenijs

Kruidnotenijs (12)

Ingrediënten voor circa 500 ml ijs:
•    150ml volle melk
•    90g kristalsuiker
•    250ml slagroom (ongeklopt)
•    1 vanillestokje
•    1 theelepel wodka
•    100g kruidnoten

Halveer het vanille stokje en schraap het merg er met een scherp mesje uit. Snijd of breek de kruidnoten in kwarten. Roer de melk en de suiker in een schaal door elkaar totdat de suiker is opgelost. Nu ga je het ijs maken. Dit kan met en zonder ijsmachine, hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het melk mengsel samen met de slagroom, het vanillemerg en de wodka in de ijsmachine. Laat de machine draaien totdat het ijs bijna klaar is. Voeg de kruidnoten toe en laat nog even draaien. Schep het ijs in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer.

Zonder ijsmachine
Doe het melkmengsel met de slagroom, het vanillemerg en de wodka in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 2 keer, steeds na 45 minuten. Bij de laatste keer staat het ijs dus ruim 2 uur in de vriezer. Meng nu de kruidnoten door het ijs en zet terug in de vriezer. Klop het mengsel na wederom 45 minuten nog één keer door met een lepel of mixer en zet een uur in de vriezer.

 

Zaterdag vierden wij bij mijn familie Sinterklaas en maakte ik het dessert. Dit moest natuurlijk wel in stijl zijn. Aangezien het lang geleden was dat ik zelf ijs gemaakt had besloot ik daar weer eens mee te experimenteren. Het resultaat was dit kruidnotenijs. Een heerlijk romig ijs met de kruidige smaak van de kruidnoten. Iedereen vond het heerlijk maar de meningen over de verhouding kruidnoten en ijs waren verdeeld. Eventueel kun je daarom ook wat minder kruidnoten gebruiken en er nog een paar los bij serveren. Sowieso worden de kruidnoten zacht in het ijs, dus als je nog een knapperige bite wil is het een goed idee om er bij het serveren nog wat kruidnoten overheen te strooien. De alcohol in de wodka zorgt ervoor dat het ijs minder snel bevriest. Hierdoor bevat het ijs minder ijskristallen en wordt het bijzonder romig en zacht. Uiteraard kun je de wodka ook weglaten als je dat wilt. Je kunt dit ijs overigens prima een tijdje in de vriezer laten staan. Maak het dus nu alvast voor pakjesavond, dan hoef je het dan alleen nog uit de vriezer te halen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>