«

»

jan 13

Lamsstoof met rode kool

Ingrediënten voor 6 personen:
•    Flinke klont roomboter
•    3 sjalotten
•    900g lamsschouder in grove stukken
•    2 laurierblaadjes
•    5 kruidnagels
•    1 kaneelstokje
•    600g rode kool
•    1 fles rode wijn (mag best krachtig van smaak zijn)
•    2 plakken ontbijtkoek

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snipper alvast de uien.

Neem een stoofpan en laat hierin de boter op middelhoog vuur goed heet worden. Wacht tot het bruisen van de boter is opgehouden en leg de lamsschouder in de pan. Schroei de stukken vlees aan alle kanten dicht door ze te draaien met behulp van een tang.

Wanneer het vlees is dichtgeschroeid voeg je de gesnipperde uien toe samen met de laurierblaadjes, kruidnagel, het kaneelstokje en de rode kool. Laat even fruiten totdat de ui glazig begint te worden.

Zet de pan op je kleinste pitje en draai het vuur helemaal laag. Voeg de rode wijn toe aan het vlees en de groente. Zorg dat al het vlees ondergedompeld is. Doe de deksel op de pan en laat circa 2 uur stoven op laag vuur. Roer tussendoor af en toe even door.

Draai het vuur uit en vis de laurierblaadjes en het kaneelstokje uit de pan en gooi weg. Probeer ook de kruidnagels eruit te vissen (als dit niet lukt omdat je ze niet kunt vinden waarschuw je gasten hier dan voor aan tafel want een kruidnagel in je mond is niet super lekker). Pluk de stukken lamsschouder een voor een uit elkaar tot stukjes met behulp van 2 vorken. Draai het vuur nu weer aan en verkruimel de plakken ontbijtkoek boven de pan. Stoof nog even een paar minuten door zodat de ontbijtkoek de saus kan binden.

Je kunt de lamsstoof nu laten afkoelen en in de koelkast bewaren tot gebruik of je serveert hem direct. Als de saus te waterig is voeg je nog wat extra ontbijtkoek toe en kook je het geheel nog even door.

Serveer met een goed glas rode wijn en aardappelgratin of aardappelkroketjes.

 

Ik heb deze winter het stoven helemaal ontdekt. Half november maakte ik zoervleis en begin december wilde ik eigenlijk een wildstoofpot maken. Alleen had ik niets gereserveerd bij de slager en had hij geen wild op voorraad. Ter plekke besloot ik toen voor deze lamsstoof met de rode kool te gaan. Het resultaat was super lekker. Ik was blij dat ik een flinke pan had gemaakt dus later die week aten we het nog een keer en er ging nog een dubbele portie in de vriezer, jammie! Dit recept voor lamsstoof met rode kool lijkt misschien veel werk maar in feite hoef je er weinig aan te doen, behalve een beetje geduld hebben en af en toe een keer door de pan heen roeren. Maak dit alvast op een avond of middag dat je toch de deur niet uit gaat, dan merk je niet eens dat het even tijd kost en je huis gaat er heerlijk van ruiken.


2 reacties

  1. Nina

    Makkelijk recept, het smaakte heerlijk, dankjewel!!

    1. Sanne Arts

      Leuk om te horen, dank je wel! Dit weekend komt er een nog lekkerder stoof recept online 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>