«

»

apr 05

Lemon poppy seed cake

Lemon poppy seed cake-1 met logo

Ingrediënten 1 cake:
Voor de cake
•    200g bloem
•    2 eetlepels bakpoeder
•    200g  suiker
•    200g roomboter op kamer temperatuur
•    snufje zout
•    4 eieren op kamer temperatuur
•    5 eetlepels ricotta
•    5 eetlepels lemon curd
•    50g maanzaad
•    geraspte schil van 1 citroen
Voor het glazuur
•    sap van 1 citroen
•    200 – 250g gezeefde poedersuiker

Begin met het maken van de lemon curd volgens dit recept. Dit kun je eventueel al een dag of zelfs een week van te voren doen. De lemon curd moet helemaal afgekoeld zijn voordat je het kunt gebruiken in het beslag.

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Vet een cakeblik in met boter en bestuif met bloem.

Mix de boter met de suiker in ongeveer 4 minuten licht en luchtig. Klop in een andere kom de eieren los. Voeg de eieren al mixend in delen toe aan het boter mengsel. Doe hetzelfde met de ricotta

Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout. Voeg nu in delen toe aan het botermengsel en blijf mixen. Spatel tenslotte de lemon curd, het maanzaad en de citroenrasp door het beslag.

Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Controleer vanaf 55 minuten of de cake gaar is. Dit kun je doen door er in het midden een satéprikker in te steken, deze moet er schoon uitkomen. Wanneer de cake gaar is haal je de vorm uit de oven. Keer je de vorm om op een rooster en laat je de cake daarop helemaal afkoelen.

Maak tenslotte het glazuur. Zeef de poedersuiker. Meng vervolgens het citroensap met de poedersuiker. Voeg de poedersuiker in delen toe, dan mengt het makkelijker. Het glazuur moet de dikte van yoghurt hebben. Als het te dun is kun je nog wat extra poedersuiker toevoegen, is het te dik voeg dan nog wat extra citroensap toe. Schenk het glazuur over de cake en laat stollen. Garneer eventueel nog met wat maanzaad.

 

De combinatie citroen en maanzaad is in de UK een klassieker, vandaar dat ik het maar bij de Engelse naam heb gehouden. En zeg nou zelf, lemon poppy seed klinkt toch veel leuker dan citroen maanzaad? Maar goed, een klassieke combi dus. Voor Pasen maakte ik lemon curd voor de paaseieren en daar bleef natuurlijk nog wat van over. Dat kwam goed uit, want ik wilde nog graag een keer een lemon poppy seed baksel maken. Ik werd er weer aan herinnerd toen ik onlangs bij Jamie van Koken met Jamie was en daar deze heerlijke muffins kreeg voorgeschoteld. Ik besloot te gaan voor een standaardcake zoals ik deze altijd bak maar daaraan lemon curd, citroenrasp, ricotta en maanzaadjes toe te voegen. Een mooie cake heeft natuurlijk een glazuurlaag nodig dus gooide ik het glazuur wat ik eerder maakte voor deze citroencake in de herhaling (never change a winner!). Het resultaat was deze heerlijke frisse cake, echt een aanrader!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>