Mandarijnen curd

Ingrediënten voor 2 potjes:
•    2 mandarijnen
•    50g boter op kamer temperatuur
•    150g witte basterdsuiker
•    2 eieren

Rasp de schil van de mandarijnen. Halveer ze daarna en pers het sap uit.

Snijd de boter in kleine stukjes en voeg daar de suiker aan toe.

Kluts de eieren in een kommetje en verwarm ze au bain marie (boven een pannetje met water wat tegen de kook aanzit; let goed op dat het water het kommetje niet raakt!). Voeg het botermengsel en het mandarijnsap met de rasp toe en roer goed door. Blijf goed roeren totdat alles gemengd en gesmolten is.

Laat vervolgens circa 20 minuten inkoken totdat de mandarijnen curd aan de bolle kant van een houten lepel blijft plakken. Roer tussendoor regelmatig door. Giet de curd in de potten en laat verder afkoelen. De mandarijnen curd is nog een beetje dun als je het in de potten doet maar dikt nog verder in door het afkoelen. Deze mandarijnen curd kun je ongeveer 1 maand in de koelkast bewaren en circa 3 maanden in de vriezer.

 

Mandarijn is voor mij typisch herfst fruit. Ook past het heel erg bij Sinterklaas. Voor dit najaar bedacht ik daarom een aantal recepten met mandarijn want die bleken er eigenlijk nog niet echt op mijn blog te staan. Vandaar dat ik deze mandarijnen curd bedacht want die had ik nodig als onderdeel van een aantal andere recepten. Morgen komt er bijvoorbeeld een heerlijke cake met deze mandarijnen curd erin verwerkt online. Maar de curd is ook erg lekker door je yoghurt of op een boterham of cracker.


4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Leuk recept, maar wanneer voeg je de geraspte schil toe?

    1. Sorry je hebt helemaal gelijk, heb het direct aangepast.
      Ik had dit recept eerst met een andere verhouding en zonder rasp gemaakt maar toen was de smaak niet intens genoeg en heb daarna wel de verhouding aangepast in mijn uitgetypte recept maar ben de schil vergeten in de tekst te zetten. Dom! Maar inmiddels dus gewijzigd 🙂 Bedankt voor je oplettendheid!
      Groetjes, Sanne

    • Laura op 18/12/2018 om 08:22
    • Reageer

    Hoi Sanne,
    Ik vond de curd niet zo fris, denk dat er in verhouding teveel suiker en boter in zit.
    Maar in de maanzaad mandarijnen cake smaakte hij goed!
    Groetjes Laura

    1. Hoi Laura,
      Jammer dat dit recept niet helemaal in de smaak viel.
      Het klopt inderdaad dat deze curd een stuk minder fris is dan bijvoorbeeld die met citroen omdat mandarijn van zichzelf meer zoet en bitter heeft dan de citroen. Je hebt de boter en suiker echter nodig voor de binding, anders wordt je curd te vloeibaar.
      Liefs, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.