Mango passievrucht cheesecake ijs

mango passievrucht cheesecake ijs (11)

Ingrediënten voor circa 700 ml ijs:
•    7 passievruchten
•    Circa 125 g mango
•    25g kristalsuiker
•    Sap van 1/2 citroen
•    185g roomkaas van goede kwaliteit (bijv. philadelphia)
•    90g kristalsuiker
•    200ml melk
•    100ml slagroom
•    50g bastognekoeken (circa 4 koekjes)

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Doe 25 gram kristalsuiker en het sap van een halve citroen in een steelpannetjes. Snijd de passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Weeg het vruchtvlees af, dit zou ongeveer 125 gram moeten zijn. In totaal heb je 250 gram fruit nodig in dit recept. Snijd daarom de mango in stukjes en vul de passievrucht aan totdat je 250 gram fruit hebt. Voeg het fruit toe aan het suikermengsel in de steelpan. Verwarm dit mengsel op middelhoog vuur en roer goed door totdat de suiker gesmolten is en de mango zacht. Dit duurt circa 5 minuten.

Laat het fruitmengsel afkoelen.

Mix ondertussen de roomkaas met 90 gram kristalsuiker tot een romig mengsel. Voeg de melk en slagroom toe en mix totdat je een gladde vloeistof hebt. Zet het mengsel afgedekt 1 nacht in de koelkast om goed koud te worden.

Pureer het fruitmengsel met een staafmixer tot een gladde massa en zet ook dit mengsel afgedekt 1 nacht in de koelkast om goed koud te worden. Door dit met beide mengsels te doen krijg je een extra romig eindresultaat.

Verkruimel de koekjes. Zet weg tot gebruik de volgende dag.

De volgende dag ga je het ijs maken. Dit kan met en zonder ijsmachine, hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het roomkaasmengsel met de helft van de fruitpuree in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Schep het ijs, de rest van de fruit puree en de koekkruimels voorzichtig door elkaar in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer. Serveer het ijs met wat vers gesneden mango en garneer met wat extra koekkruimels en een kwart passievrucht.

Zonder ijsmachine
Doe het roomkaasmengsel met de helft van de fruitpuree in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 2 keer, steeds na 45 minuten. Bij de laatste keer staat het ijs dus ruim 2 uur in de vriezer. Meng nu de rest van de fruitpuree en de koekkruimels door het ijs en zet terug in de vriezer. Klop het mengsel na wederom 45 minuten nog één keer door met een lepel of mixer en zet een uur in de vriezer.  Serveer het ijs met wat versgesneden mango en garneer met wat extra koekkruimels en een kwart passievrucht.

Bron: IJspret  

 

Eerder schreef ik al over het boek IJspret van Linda Lomelino. Na terugkomst van onze vakantie besloot ik direct aan de slag te gaan met een van de recepten. Dat paste ook goed bij mijn voornemen om nog even in de vakantiestemming te blijven ondanks het herfstachtige weer in Nederland. Ik zag het recept voor frambozen cheesecake ijs en besloot het aan te passen tot deze variant. In het oorspronkelijke recept worden digestive biscuitjes gebruikt maar ik ben altijd gek op bastogne koekjes als bodem voor cheesecake en besloot dan ook om die te gebruiken. Het resultaat van dit mango passievrucht cheesecake ijs was echt goddelijk. Je kunt dit recept natuurlijk zelf ook verder aanpassen door bijvoorbeeld jouw favoriete fruit te gebruiken. Ook lekker: voeg stukjes witte chocolade toe (op hetzelfde moment als wanneer je de koekjes toevoegt), dan lijkt je ijs een beetje op deze lekkere witte chocolademousse of wanneer je rood fruit gebruikt op deze witte chocolade cheesecake. Dit was de eerste keer dat ik zelf ijs maakte maar ik weet nu al dat er nog vele malen zullen volgen. Wat is dit lekker zeg! En er zijn zoveel variaties te bedenken, dat vraagt gewoon om het regelmatig gebruik van de ijsmachine 😉


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.