Meergranenbolletjes

Meergranenbolletjes (12)

Ingrediënten voor 8 broodjes:
Voor het deeg
•    260g tarwebloem
•    25g volkorenmeel
•    25g roggemeel
•    12g zonnebloempitten
•    12g sesamzaad
•    12g lijnzaad (gebroken of heel)
•    4g gedroogde gist
•    6g zout
•    10g zonnebloemolie
•    200g water op 20-25 graden
Verder nodig
•    zonnebloemolie om in te vetten
•    zonnebloempitten voor bovenop de broodjes

Rooster de sesamzaadjes. Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar totdat alles goed gemengd is. Stort het deeg nu op je aanrecht en kneed in ongeveer 20 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed wanneer je er een vliesje van kunt trekken. Voeg tijdens het kneden geen extra bloem toe, het deeg wordt door het kneden vanzelf minder plakkerig.

Vorm een bal van het deeg. Neem een grote kom en vet deze licht in met zonnebloemolie. Leg de deegbal in de kom en draai één keer rond zodat het deeg bedekt is met de olie. Vet een stuk plastic folie licht in met zonnebloemolie en dek de kom hiermee af. Laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen. Het deeg is goed als het volume ongeveer verdubbeld is en je er met een vinger een gat in kunt prikken dat blijft staan.

Neem de deegbal uit de kom en leg op het aanrecht. Duw de lucht uit het deeg. Verdeel het deeg nu in 8 gelijke stukjes (weeg dit af). Bol de stukjes deeg op, dat doe je zo: leg het stukje deeg op het aanrecht. Zet je hand er overheen met je vingertoppen op het aanrechtblad. Draai nu cirkels met je hand waardoor de deegbol meedraait. Leg de deegballetjes in licht ingevet plastic folie een kwartier weg om te rusten. Bol de broodjes nogmaals op, bestrijk de bovenkant met water en rol door de zonnebloempitten. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de broodjes af met ingevet plastic folie en laat nogmaals ongeveer 60 minuten rijzen. De broodjes zijn goed gerezen wanneer ze ongeveer in volume verdubbeld zijn.

Verwarm tijdens de tweede rijs de oven alvast voor op 220 graden (boven- en onderwarmte). Bak de broodjes vervolgens in 18 minuten gaar en bruin. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Bron: Brood uit eigen oven – Levine van Doorne

 

Gisteren schreef ik al over het boek Brood uit eigen oven. Dit is het eerste recept wat ik eruit maakte en ik moet zeggen dat beviel goed. Brood bakken vond ik altijd een vrij hoge drempel vanwege de lange rijstijden maar in die tijd kun je natuurlijk prima andere dingen doen en het deeg is eigenlijk zo klaar. Je huis gaat vervolgens ook nog eens heerlijk ruiken door die zelfgebakken broodjes dus ik ben de drempel helemaal over 😉 Deze broodjes zijn perfect voor bij het ontbijt maar ze zijn ook heerlijk bij de lunch of met wat kruidenboter erop bij een kop soep. Je kunt ze prima een paar dagen bewaren of afgebakken invriezen. Leg ze dan weer even 5 minuutjes in de oven op 180 graden, dan zijn ze weer helemaal warm en vers. Wil je ze tijdens het kerstontbijt op tafel zetten dan kun je ze dus prima al van te voren maken en heb je met kerst toch lekker verse zelfgebakken broodjes op tafel staan.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.