«

»

sep 20

Millionaire’s shortbread

Millionaires shortbread (2)Ingrediënten voor circa 36 stukjes:
Voor de bodem
•    130g bloem
•    45g donkere basterdsuiker
•    2 theelepels maïzena
•    Een snufje zout
•    120g koude ongezouten roomboter, gesneden in kleine blokjes
•    1 eetlepel ijskoud water
•    1 eidooier
Voor de karamel laag
•    1 blikje gezoete gecondenseerde melk
•    90g donkere basterd suiker
•    50g ongezouten roomboter
•    2 eetlepels golden syrup (verkrijgbaar bij Engelse winkels of online)
•    1 vanille stokje
•    Flinke snuf zout
Voor de chocolade laag
•    170g pure Tony’s Chocolonely (of andere chocolade met minstens 70% cacao)
•    3 eetlepels ongeklopte slagroom

Begin met het maken van de bodem. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een vierkante bakvorm van circa 22cm met aluminium folie. Zorg ervoor dat de folie goed in de hoeken zit en over de randen heen hangt zodat je het shortbread straks makkelijk kunt verwijderen. Gebruik eventueel 2 stukken folie. Vet de vorm in met boter.

Zeef de bloem met de suiker, maïzena en het zout en roer even door elkaar. Voeg de boter blokjes toe en kneed totdat je een kruimelig deeg hebt. Voeg tenslotte het water en de eidooier toe en kneed totdat zich een vochtige bal vormt. Leg de deegbal in de bakvorm en duw met je vingers uit totdat een egale deeglaag ontstaat. Doe eventueel wat bloem op je vingers als het deeg te veel plakt. Prik het deeg in met een vork en bak 20 minuten in het midden van de oven totdat het goudbruin is. Zet weg om af te koelen.

Ga verder met de karamel laag. Snijd het vanille stokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe de gezoete gecondenseerde melk samen met de bruine suiker, boter, golden syrup, vanille en het zout in een sauspan. Zet op middelhoog vuur en blijf roeren totdat de suiker oplost, de boter smelt en het mengsel gaat koken. Laat het mengsel circa 6 minuten zachtjes koken en blijf roeren. Schenk de karamel over de korst en laat het circa 15 minuten afkoelen (of totdat de karamel zich vormt).

Tenslotte maak je de chocolade laag. Hak de chocolade in stukjes en doe samen met de slagroom in een kom. Smelt de chocolade samen met de slagroom au bain-marie (in een kom boven een pannetje met kokend water, let op dat het water de kom niet raakt) en blijf roeren. Als de chocolade gesmolten is, verdeel je dit over het afgekoelde karamel mengsel.

Zet de bakvorm in de koelkast totdat de chocolade volledig is uitgehard, dit duurt minstens 1 uur. Haal het shortbread vervolgens uit de bakvorm met behulp van de overhangende folie. Leg op een snijplank en snijd in kleine blokjes. Bewaar in de koelkast tot gebruik. Let op: de korst kruimelt een beetje, maar dat hoort zo.

Bron: Karlijn

 

De eerste keer dat ik dit millionaire’s shortbread at, was toen een collega van me het had gemaakt voor haar verjaardag. Ik vroeg direct het recept, want jeetje wat was dit lekker. Karamel met chocolade en een krokant laagje, need I say more?! Het recept klinkt misschien ingewikkeld of als veel werk, maar dat valt echt reuze mee! De meeste tijd zit in het wachten tussen de stappen door, maar dan kun je natuurlijk gewoon andere dingen gaan doen. En het eindresultaat is echt super lekker! Ook handig: je kunt er veel mensen blij mee maken want je snijdt er maar liefst 36 kleine blokjes van (al wil je na 1 blokje zeker nog een tweede 😉 )


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>