«

»

nov 18

Millionaires speculaas taart

Ingrediënten voor 1 kleine taart:
Voor de bodem
•    130g bloem
•    45g donkere basterdsuiker
•    2 theelepels maïzena
•    Een snufje zout
•    120g koude ongezouten roomboter, gesneden in blokjes van 1 bij 1 cm
•    1 eetlepel ijskoud water
•    1 eidooier
•    20g koek en speculaaskruiden
Voor de karamel laag
•    1 blikje gezoete gecondenseerde melk
•    90g donkere basterd suiker
•    50g ongezouten roomboter
•    2 eetlepels golden syrup (verkrijgbaar bij Engelse winkels of online)
•    Flinke snuf zout
Voor de chocolade laag
•    170g Tony’s Chocolonely witte chocolade
•    3 eetlepels ongeklopte slagroom
•    25g Tony’s Chocolonely melk chocolade

Begin met het maken van de bodem. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 20cm) met bakpapier. Zorg ervoor dat het papier goed in de hoeken zit en over de randen heen hangt zodat je het shortbread straks makkelijk kunt verwijderen. Vet de vorm in met boter.

Zeef de bloem met de suiker, maïzena, speculaaskruiden en het zout en roer even door elkaar. Voeg de boter blokjes toe en kneed totdat je een kruimelig deeg hebt. Voeg tenslotte het water en de eidooier toe en kneed totdat zich een vochtige bal vormt. Leg de deegbal in de bakvorm en duw met je vingers uit totdat een egale deeglaag ontstaat. Doe eventueel wat bloem op je vingers als het deeg te veel plakt. Prik het deeg in met een vork en bak 20 minuten in het midden van de oven totdat het goudbruin is. Zet weg om af te koelen.

Ga verder met de karamel laag. Doe de gezoete gecondenseerde melk samen met de bruine suiker, boter, golden syrup en het zout in een sauspan. Zet op middelhoog vuur en blijf roeren totdat de suiker oplost, de boter smelt en het mengsel gaat koken. Laat het mengsel circa 6 minuten zachtjes koken en blijf roeren. Schenk de karamel over de korst en laat het circa 15 minuten afkoelen (of totdat de karamel zich vormt).

Tenslotte maak je de chocolade laag. Hak de witte chocolade in stukjes en doe samen met de slagroom in een kom. Smelt de chocolade samen met de slagroom au bain-marie (in een kom boven een pannetje met kokend water, let op dat het water de kom niet raakt) en blijf roeren. Als de chocolade gesmolten is, verdeel je dit over het afgekoelde karamel mengsel. Smelt ondertussen de melk chocolade in een plastic spuitzak in de magnetron. Snijd het puntje van de spuitzak en spuit de chocolade in cirkels over de witte chocolade heen. Nu trek je met een satéprikker lijnen van binnen naar buiten zodat er een soort spinnenweb ontstaat. Uiteraard kun je dit ook achterwege laten en alleen witte chocolade gebruiken.

Zet de bakvorm in de koelkast totdat de chocolade volledig is uitgehard, dit duurt minstens 1 uur. Haal het shortbread vervolgens uit de bakvorm met behulp van de overhangende folie. Leg op een snijplank en snijd in kleine puntjes. Bewaar in de koelkast tot gebruik. Let op: de korst kruimelt een beetje, maar dat hoort zo.

 

Speculaas en witte chocolade ik vind het echt een gouden combinatie. Doe daar nog een lekkere laag romige karamel tussen en dat wordt pas echt smullen! Zo kwam ik op het idee van deze millionaires speculaas taart. Een heerlijk recept wat perfect past in de Sinterklaas periode maar stiekem gewoon het hele jaar door super lekker is. Snijd kleine stukjes want dit is best zwaar gebak. Veel plezier met de Sinterklaas intocht dit weekend!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>