Moussaka

Moussaka met logo

Ingrediënten voor 4 personen:
•    6 middelgrote aardappelen
•    1 ui
•    1 teen knoflook
•    Scheut olijfolie
•    350g lamsgehakt (of rundergehakt)
•    1 eetlepel gedroogde oregano
•    Peper en zout naar smaak
•    400g gepelde tomaten
•    6 Tasty Tom tomaten in blokjes (of andere smaakvolle tomaten)
•    295g zongedroogde tomaatjes
•    2 aubergines
•    400g feta

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en vet een ovenschaal in met boter of olijfolie.

Schil de aardappelen en snijd in plakjes. Kook circa 10 minuten.

Snipper de ui en fruit met de knoflook in een scheut olijfolie in een wokpan. Voeg het lamsgehakt toe. Breng op smaak met de oregano, peper en zout. Wanneer het gehakt rul gebakken is voeg je de gepelde tomaten, Tasty Tom en zongedroogde tomaatjes toe. Laat circa 5 tot 10 minuten pruttelen op laag vuur. Eventueel kun je het geheel nu nog even licht pureren met de staafmixer zodat er geen grote stukken tomaat meer in zitten. Dan krijg je een lekkerder eindresultaat.

Snijd ondertussen de aubergine in de lengte in dunne plakken van maximaal een halve centimeter dikte. Laat uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Snijd ook de feta in lange dunne plakjes.

Beleg de bodem van de ovenschaal met aardappelplakjes, giet hier een dun laagje van het gehaktmengsel met tomatensaus overheen gevolgd door een laagje aubergine, weer een dun laagje gehakt met saus en vervolgens een laag feta. Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn. Ik gebruikte een grote ovenschaal en had van alles 2 lagen.

Gaar de moussaka in circa 35 minuten in het midden van de oven. Serveer direct.

 

Zelf moussaka maken stond al heel lang op mijn lijstje. Toen ik jaren geleden nog in Tilburg studeerde had ik een huisgenoot die bij een Grieks restaurant werkte en af en toe de allerlekkerste moussaka voor ons maakte. Uiteraard vroeg ik hem om zijn recept maar dat had hij helaas niet meer. Dus moest ik het toch maar zelf verzinnen. Hoewel de foto er misschien niet super aantrekkelijk uitziet (ovenschotels zijn zo niet fotogeniek) was dit gerecht wel degelijk heel erg lekker! Wij hebben zitten smullen en schepten allebei twee keer op. Gelukkig was er nog genoeg over zodat we er deze week nog een keer van kunnen genieten.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.