Naanbrood met kaas en knoflook

Naanbrood met kaas en knoflook met logoIngrediënten voor 4 naans:
•    300g bloem
•    5g gedroogde gist
•    1 theelepel zout
•    125ml lauwwarm water
•    60g Griekse yoghurt
•    1 eetlepel olijfolie
•    4 handjes geraspte kaas
•    1 teen knoflook

Voor dit recept heb je een pizzasteen nodig, hierdoor krijg je namelijk bijna hetzelfde effect als met een Indiase tandoor oven waar normaal gesproken de naans in gebakken worden. Als je deze niet hebt gebruik je een gewone bakplaat, die je helemaal onderin de oven zet.

Zeef de bloem, de gist en het zout boven een kom. Voeg het water, de yoghurt en de olijfolie toe en kneed het deeg in circa 5 minuten soepel en glad. Vet een kom in met een beetje olijfolie. Leg het deeg in de kom en draai dit 1 keer rond zodat ook het deeg een beetje ingevet is. Dit zorgt ervoor dat je het straks makkelijk uit de kom kunt halen.

Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg op een warme plek in circa 1 uur rijzen. Het deeg is goed gerezen wanneer het volume ongeveer verdubbeld is.

Verwarm de oven met daarin je pizzasteen (zonder rooster of bakplaat) in circa 40 minuten voor tot 250 graden (hetelucht). Wanneer je dit recept maakt met de bakplaat hoeft deze slechts 15 minuten voor te verwarmen.

Weeg het deeg en verdeel het in 4 gelijke stukken. Rol elk stuk op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ovaal van ongeveer 10 bij 15 centimeter. Leg de kaas en knoflook hierop tot ongeveer 1,5 centimeter van de rand. Vouw de zijkanten hier overheen zodat de vulling goed omsloten is en rol eventueel nog even goed dicht met de deegroller.

Schakel de oven terug naar 250 graden zonder hetelucht (wanneer je niet op heteluchtstand bakt kun je de oven gewoon op 250 graden laten staan).

Bak alle naans apart van elkaar. Ieder naan bak je in het midden van de pizzasteen op een stukje bakpapier in circa 5 minuten gaar totdat het deeg mooi gerezen is en licht kleurt.

Bestrooi eventueel nog met wat zeezout en serveer direct. Lekker met een goede curry, zoals deze rode curry met kip en cashewnoten. Wij aten deze naans bij een Maleisische curry met kip en pinda’s.

Bron: delicious. oktober 2014

 

Al een hele tijd geleden zag ik dit recept om zelf naanbrood te maken in delicious. Ik had toen alleen nog geen pizzasteen en sowieso nog zelden zelf brood gebakken. Inmiddels heb ik die pizzasteen wel en probeer ik minstens eens per maand brood te bakken. Het werd dan ook hoog tijd om dit recept eens te gaan proberen. Ik vind naan namelijk altijd een erg lekkere aanvulling bij curry. Zondag had ik alle tijd om te koken dus besloot ik een heerlijke curry te maken en deze niet alleen te serveren met rijst maar ook met deze zelfgemaakte naans. Ik kan je vertellen, die afbaknaans uit de supermarkt wil je niet meer hebben als je dit recept eenmaal hebt geprobeerd. De broodjes zijn overigens ook gewoon erg lekker met een dip zoals tzatziki of gewoon van die lekkere Calvé knoflooksaus. Uiteraard kun je variëren met de vulling die je gebruikt.


2 reacties

  1. Leg je de pizzasteen op de bodem van de oven???

    1. Ja dat klopt inderdaad. Succes!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.