Nectarine ontbijtkwarktaart

Ingrediënten 1 taart (circa 6 stukken):
Voor de bodem
•    35g walnoten
•    30g lijnzaadjes
•    70g havermout vlokken
•    75g rozijnen
•    30g roomboter
Voor de vulling
•    1 liter magere kwark
•    200g nectarines om te pureren
•    7,5 blaadje gelatine
•    4 hele nectarines
•    Eventueel voor de garnering: 1 extra nectarine

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 20 centimeter) met bakpapier.

Begin met het maken van de bodem. Als je een keukenmachine hebt doe je alle ingrediënten behalve de roomboter hierin en maal je dit fijn. Wanneer je die niet hebt hak je de walnoten fijn en meng je alles door elkaar.

Smelt de roomboter en roer door het havermout mengsel. Stort dit in de springvorm en duw aan met de bolle kant van een lepel. Zet weg in de koelkast.

Week de gelatineblaadjes in koud water. Neem de 200g nectarines en snijd in grove stukken. Pureer met de staafmixer tot een dikke puree. Verwarm de puree samen met 3 eetlepels kwark in een steelpannetje  totdat deze net niet kookt en haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes uit en voeg toe aan het sap. Roer goed door met een garde. Het is belangrijk om te blijven roeren totdat alle gelatine goed is opgenomen door het sap. Laat dit mengsel even staan om verder af te koelen.

Ondertussen snijd je de 4 hele nectarines in blokjes. Doe de rest van de magere kwark in een beslagkom en voeg de nectarinepuree hier aan toe.  Roer even goed door met een garde of pannenlikker. Spatel de in stukjes gesneden nectarines voorzichtig door het kwarkmengsel. Doe dit niet met de mixer, dan gaat het fruit kapot.

Giet nu voorzichtig het kwarkmengsel op de bodem van de springvorm. Schraap de kom goed uit met een deegschraper. Zet de nectarine ontbijtkwarktaart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwijder voorzichtig de vorm van de taart door deze eerst aan de zijkanten los te snijden. Garneer met plakjes nectarine.

 

Toen ik laatst de frambozen spiegeltaart maakte bedacht ik me dat ik best een keer een kwarktaart als ontbijt kon maken. Ik eet op werkdagen altijd Skyr of kwark met fruit, havermout en lijnzaadjes dus waarom niet een keer een taart variant? Nu wil ik op een werkdag wel graag gezond ontbijten dus besloot ik dat het een taart zonder suiker of zoetstoffen moest worden. Zo ontstond deze nectarine ontbijtkwarktaart. Ik maakte ‘m op zondagavond en ontbeet er vervolgens de hele week mee. Iedere ochtend een feestje op je bord (en in je mond!) en ik was ook nog eens veel sneller klaar met ontbijten want ik hoefde niet iedere ochtend vers fruit te snijden. Dankzij de nectarines is de taart nog steeds goed gezoet maar je proeft ook de frisse zure smaak van de kwark nog goed. Precies wat ik zocht voor mijn ontbijt! Dit vraagt om variaties in de toekomst, dus wordt vervolgd…  


2 reacties

    • Laura op 05/08/2018 om 11:08
    • Reageer

    Hij is goed gelukt, en ziet er net zo mooi uit als op jouw foto alleen vind ik hem niet zo lekker als hij eruit ziet.
    Smaakt best wel naar gelatine en niet zo lekker fris als ik had gedacht.
    Wel een heel leuk idee! Groetjes Laura

    1. Hi Laura,
      Wat vervelend dat je m vond tegenvallen! Het is al even geleden dat ik deze maakte maar ik kan me niet herinneren dat ik m heel erg naar gelatine vond smaken. Misschien had ik hele rijpe nectarines waardoor die smaak meer overheerste maar dat durf ik ook niet meer met zekerheid te zeggen. Sorry in ieder geval!
      Liefs, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.