New York cheesecake met frambozencoulis

NY cheesecake (11)

Ingrediënten voor 1 taart van 10 tot 16 stukken
Bodem
•    100g digestive biscuitjes
•    100g bastognekoekjes
•    80g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
Vulling
•    875g roomkaas (gebruik roomkaas van hoge kwaliteit zoals bijv. Philadelphia)
•    290g suiker
•    5 eieren
•    60g zure room
•    1 citroen
•    30g bloem
Frambozencoulis
•    150g verse frambozen
•    1 theelepel suiker
•    1 eetlepel citroensap

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Leg alle ingrediënten, behalve de garnering, klaar zodat ze goed op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat verwerken.

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 26 cm) met bakpapier en vet de vorm dun in met boter. Verkruimel de koekjes of maal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter in een steelpannetje totdat deze net helemaal is gesmolten. Meng de boter met de koekjes en verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.

Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht) en zet het rooster 1 richel onder het midden.

Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Mix de roomkaas met de suiker, citroenrasp en het citroensap tot een egaal mengsel. Voeg de eieren toe en meng totdat ze zijn opgenomen in het roomkaasmengsel. Herhaal dit voor de zure room. Voeg tenslotte de bloem toe en mix totdat de bloem is opgenomen.

Schenk de vulling voorzichtig op de koekjesbodem. Neem een grote braadslede of ovenschaal en zet hier een laagje water van circa 2 cm in. Zet de springvorm hierin. Plaats de braadslede met daarin het water en de springvorm op het rooster in de oven. Bak de taart in circa 90 minuten gaar.

Maak tijdens het bakken de oven niet open want daar gaat je cheesecake van scheuren. Zet na 90 minuten de oven uit, laat de ovendeur dicht en laat de cheesecake nog minstens 2 uur in de oven staan om af te koelen tot kamertemperatuur. Zet de taart vervolgens nog 1 nacht in de koelkast.

Ga verder met het maken van de frambozencoulis. Wrijf de frambozen voorzichtig schoon met keukenpapier (was ze niet!). Pureer met de suiker en het citroensap met een staafmixer. Duw de frambozenpuree met een lepel door een zeef zodat de pitjes achterblijven.

Serveer iedere taartpunt met een flinke lepel frambozencoulis.

 

Cheesecake is wat mij betreft altijd een succes, zo maakte ik eerder al deze witte chocolade cheesecake met rood fruit. De laatste tijd lijken ze overal op te duiken, ik heb al een paar artikelen gelezen over een kookboek met alleen maar cheesecake recepten en zie regelmatig foto’s van mooie cheesecakes voorbij komen op social media. Wij waren onlangs in New York, daarover morgen meer, en dat deed mij verlangen naar de enige echte New York cheesecake. Uiteraard at ik daar een stuk (ik bedoel je bent in New York, dan moet je toch de lokale specialiteit proberen…), maar ik besloot daar ook dat de New York cheesecake mijn verjaardagstaart voor dit jaar ging worden. En dus schoof die deze week de oven in. Ik houd ervan als je cheesecake krijgt met een vruchtensausje dus ik besloot er frambozencoulis bij te maken. Je kunt de taart overigens ook prima zonder eten of schep er een flinke lepel jam op, ook lekker! Zoals iedere cheesecake ligt ook deze vrij zwaar op de maag, snijd ‘m daarom in kleine puntjes.

Voor mijn verjaardag kreeg ik overigens een nieuwe camera lens, speciaal voor food fotografie van Mark, lief he? Dit is de eerste foto die met de betreffende lens gemaakt is en die online verschijnt. Het grote voordeel van deze lens is dat je een betere belichting hebt, mooiere kleuren én meer scherpte/diepte in een foto krijgt. Vooral dat laatste is wel even wennen. Gelukkig kreeg ik er ook een cursus foodfotografie bij die ik waarschijnlijk in maart ga doen. Vanaf dan zou je dus mooiere foto’s voorbij moeten zien komen op Uit de pan van San.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.