Okonomiyaki

Okonomiyaki- met logo

Ingrediënten voor 1 persoon:
•    1 ei
•    60g (spelt)bloem
•    90g water
•    1 eetlepel dashi (toko)
•    30g wortel
•    40g witte kool
•    1 handje fijngeraspte kaas
Voor er bovenop
•    4 eetlepels fijngehakte bieslook
•    mayonaise
•    okonomiyakisaus (toko)

Snijd de wortel en witte kool in dunne reepjes (julienne).

Meng het ei met de bloem, water en dashi met een garde door elkaar. Het maakt niet uit als er nog wat klontjes inzitten, dit komt vanzelf goed wanneer je de groentes toevoegt.

Voeg nu de wortel, witte kool en kaas toe en roer nogmaals goed door.

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer de pan warm is voeg je het beslag toe. Neem een spatel en schep het beslag steeds terug naar het midden. Eventueel draai je het vuur even hoog. Je wil een kleine dikke pannenkoek krijgen en niet eentje die over de hele bodem van de pan uitloopt. Zodra het beslag redelijk goed in het midden van de pan blijft liggen draai je het vuur laag om te voorkomen dat de okonomiyaki aanbrandt. Bak circa 5 minuten, maar kijk tussendoor af en toe naar de kleur van de onderkant. Wanneer deze goudbruin is, is het tijd om de okonomiyaki om te draaien.

Bak de andere kant nog ongeveer 2 minuten of totdat de okonomiyaki ook daar goudbruin kleurt.

Leg de okonomiyaki op een bord en beleg in een rasterpatroon met mayonaise en okonomiyakisaus. Bestrooi vervolgens met bieslook.

Bron: Eat Osaka

 

In Japan hadden wij aan de hand van de Lonely Planet een soort van bucket list met alle gerechten die we wilden proberen. Okonomiyaki werd door het boek beschreven als een kruising tussen de pizza en een pannenkoek en dat sprak ons wel aan. Dus al na 3 dagen stond de okonomiyaki voor het eerst op het menu. Vaak krijg je het beslag, maar zit je aan een bakplaat en moet je ‘m zelf bakken. Dat vonden wij wel even spannend, maar onze lieve ober besloot het voor ons te doen. Japanners zijn nogal stipt dus zodra het beslag op de plaat ligt wordt er een timer voor 5 minuten gezet. Toen die 5 minuten voorbij waren, was de beste man nog niet terug dus besloten wij ‘m zelf te draaien. Hoewel dat prima was gelukt was de ober licht beledigd en voor de tweede variant drukte hij ons dan ook op het hart dat deze erg moeilijk was en wij er vanaf moesten blijven 😉

Wij vonden de smaak in ieder geval erg lekker. Toen de okonomiyaki op het menu stond van onze kookcursus in Osaka, waren we daar dan ook erg blij mee! Tijdens de cursus maakten we zelf okonomiyaki festival style, dat wil zeggen, opgerold tussen 2 eetstokjes zodat je ‘m makkelijk uit de hand kunt eten. Dat is alleen wat lastiger dus voor de website besloot ik toch voor de traditionele variant te gaan. De mayonaise, bieslook en okonomiyakisaus zijn essentiële onderdelen om ‘m te maken zoals ie hoort. Ook de verhouding ei, bloem en dashi kun je beter niet aanpassen. Qua ingrediënten kun je er verder in doen wat je lekker vindt. In Japan zal er altijd wortel en witte kool inzitten, kaas is optioneel en soms maken ze ook versies met bief. Wij maakten ‘m laatst met een restje parmaham er doorheen en dat beviel ook prima 😉


2 reacties

  1. We vonden het lekker!

    Groetjes, M&J

    1. Gelukkig maar 🙂

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.