«

»

jul 08

Omgekeerde ananas karamel taart

Ingrediënten 1 taart:
Voor de cake
•    40g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    140g witte basterdsuiker
•    1 ei
•    120 milliliter melk
•    120g bloem
•    Snuf zout
•    16g bakpoeder
Voor de vulling
•    65g ongezouten roomboter
•    100g lichtbruine basterdsuiker
•    ½ verse ananas

Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 20 centimeter) met bakpapier en pak de onderkant goed in met aluminiumfolie tegen het lekken van de karamel.

Begin met het maken van het cakebeslag. Mix de boter met de suiker luchtig. Voeg het ei toe en mix totdat dit volledig in het beslag is opgenomen. Doe hetzelfde met de melk. Zeef de bloem samen met het zout en bakpoeder boven het beslag en mix totdat je een mooi glad en egaal beslag hebt.

Zet het beslag even aan de kant en snijd de ananas in schijven. Verwijder vervolgens de schil en de harde kern bij iedere schijf. Neem een steelpan met dikke bodem en doe hierin de roomboter met de lichtbruine basterdsuiker. Zet op het vuur en laat de suiker karamelliseren. Roer niet maar beweeg af en toe met de pan om aankoeken van de karamel te voorkomen. Wanneer alle suiker gesmolten is schenk je de karamel in de springvorm.

Leg de ananas schijven hierin en snijd eventueel nog een keer extra door als het er anders niet in past.. Schenk het beslag over de ananas en bak de taart circa 45 minuten in een voorverwarme oven. Controleer of de taart goed gaar is door er een satéprikker in te steken en te kijken of deze er schoon uitkomt.

Laat de taart in de vorm volledig afkoelen. Keer de taart om op een bord en serveer.

 

Ooit zei een collega tegen mij “moet je niet eens een ananas tarte tatin maken voor je blog? Op zich vond ik dat een goed idee maar ik vind het standaard deeg wat wordt gebruikt met een tarte tatin meestal niet super lekker. Maar het gekarameliseerde fruit is natuurlijk wel altijd heerlijk. Dus besloot ik dat als basis te nemen en er een cupcake beslag overheen te gieten. Dat experiment pakte erg goed uit al zeg ik het zelf en dus was de omgekeerde ananas karamel taart geboren. Hoe langer je de taart laat staan hoe meer de karamel er een beetje in trekt. Dat vind ik alleen maar lekker maar als je liever van een wat hardere onderkant houdt dan kun je de taart beter direct opeten. Lukt dat niet, bewaar ‘m dan in de koelkast.  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>