«

»

apr 08

Paasmenu 2017

Inmiddels is het eigenlijk wel een traditie dat ik jullie, net als met Kerst, een menusuggestie geef voor Pasen met daarbij een uitgebreide planning zodat je niet op het laatste moment nog uren in de keuken hoeft door te brengen. Hier vind je het menu van 2015 en die van 2016 mocht dit niets voor je zijn. En je kunt natuurlijk ook gaan voor een brunch of high tea.

Pasen staat wat mij betreft voor het voorjaar en dat mag je terug proeven in frisse smaken en lichte gerechten. Hierbij het menu wat ik voor jullie heb samengesteld.

Voor bij de koffie: Rabarberappeltaart
Amuse:                   Courgette mousse
Voorgerecht:          Tonijn ceviche
Hoofdgerecht:       Japanse zalm met zoete aardappel frietjes
Nagerecht:              Pistache mango meringue rol

De planning
Vanaf vandaag
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan wat te drinken.

Bestel bij de visboer alvast de tonijn en zalm voor het voor- en hoofdgerecht.

Twee dagen van te voren
Vandaag maak je de rabarberappeltaart. Dit recept kun je helemaal volgen en afmaken. Laat de taart een nacht in de oven staan en zet daarna afgedekt met aluminiumfolie weg tot de dag van je diner. Je kunt dit uiteraard ook 1 dag van te voren doen als dat beter past in jouw planning.

Ook maak je alvast de courgette mousse. De garnering laat je hierbij nog achterwege. Bewaar in de koelkast.

Een dag van te voren
Vandaag maak je alvast de chipotle mayonaise voor de tonijn ceviche. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Ook maak je alvast de marinade voor de Japanse zalm en hak je de wasabinootjes fijn. De marinade bewaar je in de koelkast en de nootjes in een afgesloten bakje op kamertemperatuur.

De ochtend van het diner
In de ochtend maak je de courgette mousse af met de garnering.

Voor het voorgerecht snijd je de avocado, tonijn en lente uitjes en breng je dit op smaak met limoensap en de kruiden. Zet dit mengsel weg in de koelkast tot gebruik. Steek ook alvast de maïs tortilla’s uit zodat je die straks alleen nog in de oven hoeft te leggen.

Snijd de zoete aardappel frietjes en zet in een bak koud water weg in de koelkast tot gebruik.
Kook de broccoli voor de Japanse zalm en leg alvast met de vis in de ovenschaal. Zet weg tot gebruik in de koelkast. De marinade en nootjes doe je er pas later overheen.

Tenslotte maak je de meringue en de mangoroom voor het dessert. Bewaar de meringue op kamertemperatuur en zet de room weg in de koelkast, evenals de rest van het gesneden fruit voor het dessert.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner.

Het diner
Serveer de rabarberappeltaart wanneer iedereen gearriveerd is. Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten haal je de amuse uit de koelkast. Laat de oven alvast voorverwarmen voor de maïstortilla’s straks. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Vervolgens serveer jij de courgette mousse. Deze kun je al aan tafel serveren, maar dit gerecht past ook goed bij de borrel.

Na het eten van de mousse maak je het voorgerecht verder af: leg de maïstortilla’s in de oven en beleg vervolgens met de tonijn ceviche en de chipotle mayonaise. Terwijl de tortilla’s nog in de oven liggen, leg jij de zoete aardappel frietjes alvast klaar op de bakplaat voor het hoofdgerecht. Let op dat de zalm er straks nog bij moet passen in de oven! Voordat je het voorgerecht serveert zet je de frietjes alvast in de oven.

Nadat iedereen van de ceviche genoten heeft, voeg jij de marinade en wasabinootjes toe aan de zalm en zet je die bij de frietjes in de oven. Doe de frietjes in een mooie kom en serveer samen met de zalm.

Tenslotte maak je het dessert af en sluit je het diner daarmee spectaculair en heerlijk af. Uiteraard zorg je nog voor de nodige paaseitjes voor bij de koffie en thee daarna 😉

Smakelijk eten en fijne Paasdagen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>