Pandataart met chocolade en frambozen

Ingrediënten voor 1 grote taart:
Voor het biscuit:
•    12 eieren
•    360g fijne kristalsuiker
•    270g bloem
•    90g maizena
Voor de vulling:
•    500g diepvries frambozen
•    2 eetlepels allesbinder
Voor de witte chocolade ganache:
•    100g roomkaas
•    200g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    250g Tony’s Chocolonely wit
•    100 milliliter slagroom
Voor de pure chocolade ganache:
•    20g roomkaas
•    40g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    60g Tony’s Chocolonely puur 70%
•    20 milliliter slagroom

Voor dit recept heb je een staafmixer en satéprikkers nodig.

Begin met het maken van de frambozen vulling. Laat de diepvries frambozen volledig ontdooien. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Verhit deze puree in een steelpan op middelhoog vuur. Wanneer het begint te borrelen, draai je het vuur laag en roer je de allesbinder er doorheen. Laat nog kort doorkoken en haal van het vuur. Giet over in een bak en laat volledig afkoelen (eerst op het aanrecht, daarna in de koelkast) en opstijven.

Bak nu het biscuit.Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed 2 grote springvormen (doorsnede circa 24 centimeter) met bakpapier en vet in met roomboter. Doe dit ook voor 2 kleine springvormen (doorsnede circa 12 centimeter).

Mix de eieren met de suiker in zo’n 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de bloem en maizena en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel dit er voorzichtig doorheen totdat het meel volledig is opgenomen.

Verdeel het beslag over de bakvormen, totdat het beslag overal ongeveer even hoog is en bak de biscuits in circa 25 minuten in het midden van de oven gaar (een satéprikker zou er droog uit moeten komen).

Laat het biscuit circa 5 minuten in de vorm afkoelen, snijd los en laat vervolgens op een taartrooster volledig afkoelen.

Terwijl het biscuit afkoelt ga je verder met het maken van de witte chocolade ganache. Mix de boter met de roomkaas glad. Hak de witte chocolade in stukjes en doe samen met de slagroom in een steelpannetje. Laat de chocolade op laag vuur in de slagroom smelten. Blijf goed doorroeren met een garde zodat het goed mengt en de chocolade sneller smelt. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade room toe aan het botermengsel. Mix goed door tot een egale ganache. Zet eventueel weg in de koelkast tot gebruik (haal minstens een half uur voor gebruik weer uit de koelkast).

Vervolgens maak je de pure chocolade ganache. Mix de boter met de roomkaas glad. Hak de pure chocolade in stukjes en doe samen met de slagroom in een steelpannetje. Laat de chocolade op laag vuur in de slagroom smelten. Blijf goed doorroeren met een garde zodat het goed mengt en de chocolade sneller smelt. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade room toe aan het botermengsel. Mix goed door tot een egale ganache. Zet eventueel weg in de koelkast tot gebruik (haal minstens een half uur voor gebruik weer uit de koelkast).

Nu ga je de taart opbouwen. Neem 1 van de kleine biscuits. Verdeel hier een flinke eetlepel van de frambozen vulling overheen. Blijf een klein stukje weg van de randen zodat de vulling er niet uit gaat lopen. Beleg dit met het andere kleine biscuit. Halveer dit biscuit met een scherp mes zodat je 2 halve cirkels krijgt, dit worden de oren van de panda. Laat even liggen.

Neem nu 1 van de grote biscuits en leg dit op een taartplateau of omgekeerd schaaltje. Zorg ervoor dat de randen van het biscuit iets over hangen, dan kun je dadelijk mooier afsmeren. Verdeel hier de rest van de frambozen vulling over. Blijf een klein stukje weg van de randen zodat de vulling er niet uit gaat lopen. Het kan zijn dat je iets van de vulling over houdt. Beleg met het andere grote biscuit. Verdeel een paar flinke eetlepels witte chocolade ganache over de bovenkant en smeer dit met een palletmes uit over de bovenkant en zijkanten totdat de gehele cake bedekt is en je geen vulling of cake meer ziet. Pak de taart op en leg op het plateau waarop je dit wil gaan serveren. Je panda gezicht is nu klaar.

Ga verder met de halve cirkels. Deze ga je aan de bovenkant en zijkanten met pure chocolade ganache afsmeren. Om dit netjes te doen kun je deze ook het beste op bijvoorbeeld een omgekeerd schaaltje neerleggen waarbij de randen van het biscuit iets overhangen, dan kun je mooier tot de onderkant afwerken en het biscuit handig weer oppakken. Gebruik een palletmes en smeer voldoende ganache totdat je geen vulling of cake meer ziet. Plak de panda oren tegen het witte gezicht van de panda aan door ze er tegen aan te leggen. Zet de taart even weg in de koelkast.

Neem een stuk dik papier of karton en vouw dit dubbel. Teken hier met potlood een pandaoog op totdat je tevreden bent en knip dit uit. Nu zou je 2 panda ogen moeten hebben. Doe hetzelfde voor de neus.

Neem de taart uit de koelkast. Leg de papieren ogen en neus op het gezicht van de panda. Neem een satéprikker en trek hiermee een lijn in de witte ganache om het papier heen. Trek met een satéprikker uit de hand de lijnen voor de snuit. Vul de vlakken voor de ogen en neus met pure chocolade ganache. Doe dit met behulp van een theelepeltje en strijk glad met bijvoorbeeld een klein mes. Voor het vullen van het lijntje van de snuit kun je een spuitzak gebruiken maar 2 satéprikkers werkt ook, dat deden wij. Pak dan steeds een beetje pure ganache op met 1 prikker en duw deze in het lijntje met de andere.

Tenslotte neem je nog een schone satéprikker waarmee je uit de hand 2 rondjes voor het oogwit in de donkere ogen tekent. Deze vul je vervolgens nog op met witte chocolade ganache.

Serveer direct of zet weg in de koelkast. Zorg wel dat de taart minstens een half uur voor het serveren uit de koelkast staat, anders is de ganache nog erg hard. Wil je een kaarsje in de taart steken, dan kan dat mooi in bijvoorbeeld de neus.

 

Afgelopen weekend werd Dex 1 en daar hoorde natuurlijk taart bij. Nu ben ik best wel streng op wat hij eet en heeft hij in zijn eerste jaar altijd zelfgemaakte maaltijden en hapjes gehad en kreeg hij nooit producten waar suiker in zit. Maar met zijn verjaardag vond ik dat een goede taart niet mocht ontbreken. Dex heeft een soort handpop/knuffel van een panda waar hij al sinds hij een maand of 3 was dol op is. Ook andere panda knuffels of plaatjes zijn altijd een succes dus besloot ik dat zijn verjaardagstaart een panda moest worden. Nu ben ik geen fan van fondant en daarom kwam een pandataart extra goed uit, daar kun je namelijk mooi chocolade bij gebruiken! Ik besloot de basis van de taart op te bouwen uit biscuit, dat is lekker luchtig en ligt niet zo zwaar op de maag. Voor de vulling wilde ik het graag simpel houden daarom besloot ik voor 100% framboos te gaan, ik had alleen wat binding nodig om de vulling dik genoeg te krijgen. Het was even wat werk, maar ik was uiteindelijk zeer tevreden over het eindresultaat en de taart was ook nog eens erg lekker! Dex keek er in ieder geval vol bewondering naar toen ik ‘m op de foto zetten en ook de smaak vond hij top, hoewel hij natuurlijk maar een heel klein stukje heeft gehad.


2 reacties

    • Riny Visser op 16/02/2018 om 21:31
    • Reageer

    Gefeliciteerd met jullie lieve Dex. 1 jaar alweer. Hebben jullie met elkaar genoten van de eerste verjaardag? Byzonder hé?
    Hoe vond de jarige de taart?
    Bedankt voor je heerlijke uitgebreide recept.
    Ga het bewaren hoor. Ook voor de ganache verhoudingen.
    Groetjes, Riny

    1. Hoi Riny,

      Dank je wel voor je lieve berichtje! Dex zijn verjaardag was super leuk en hij genoot er zichtbaar van! En de taart vond hij erg leuk en lekker!

      Groetjes!
      Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.