«

»

jan 17

Pitabroodjes

pitabroodjes met logo

Ingrediënten voor 6 volkoren broodjes:
•    115g bloem (ik nam spelt)
•    115g volkoren meel
•    1 theelepel zout
•    6g gedroogde gist
•    2 theelepels olijfolie
•    140ml lauwwarm water

Zeef de bloem, het meel en het zout boven een kom. Voeg de olijfolie, de gist en het water toe en kneed tot een zacht deeg. Ik deed dit met de hand en het deeg was in minder dan 10 minuten klaar.

Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek in circa 1 uur rijzen. Het deeg is goed gerezen wanneer het volume ongeveer verdubbeld is.

Weeg het deeg en verdeel het in 6 gelijke stukken. Bol de stukjes deeg op, dat doe je zo: leg het stukje deeg op het aanrecht. Zet je hand er overheen met je vingertoppen op het aanrechtblad. Draai nu cirkels met je hand waardoor de deegbol meedraait. Leg de deegballetjes 5 minuten weg om te rusten, afgedekt met plasticfolie.

Rol de deegbolletjes nu uit met een deegroller totdat ze een doorsnede van ongeveer 15 cm hebben en een dikte van circa 5 mm. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met een stuk plasticfolie wat is ingevet met olijfolie. Laat de broodjes nog ongeveer 30 minuten rijzen.

Verwarm tijdens de tweede rijs de oven alvast voor op 230 graden (boven- en onderwarmte). Bak de broodjes in ongeveer 6 minuten af in de oven. De broodjes worden het lekkerst wanneer je ze op een pizzasteen bakt.

Laat de broodjes iets afkoelen en serveer bijvoorbeeld met deze falafel met tzatziki en baba ganoush.

Bron: Caroline Brouwer

 

Zo, met dit recept kan ik alweer een gerecht doorstrepen op mijn food bucket list van 1 januari. Zelf pitabroodjes bakken stond al een tijdje op mijn lijstje en nu ik suikervrij eet, kan ik geen afbakpitabroodjes eten. Tijd om zelf te gaan bakken dus. Ik vond een fijn recept op een van mijn favoriete foodblogs, die van Caroline. Ik moet zeggen, dit is een erg gemakkelijk recept en de broodjes worden heerlijk. Echt de moeite van het wachten waard! Ook zijn deze volkoren pitabroodjes een stuk gezonder dan de kant en klare variant uit de supermarkt. Wil je liever gewoon “witte” pitabroodjes, gebruik dan 230 gram reguliere bloem en laat het volkoren meel achterwege.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>