Pizza’s van Donna Hay

Pizza donna hay gebruiktIngrediënten voor 2 pizza’s:
Voor de bodem
•    150 gram speltmeel (o.a. verkrijgbaar in de natuurwinkel)
•    1 theelepel grof zeezout
•    1/8 theelepel gedroogd gist
•    125 ml water
•    30 ml olijfolie
Voor het ricotta mengsel
•    100 gram ricotta
•    1 eetlepel melk
•    2 theelepels italiaanse kruiden
•    2 theelepels provencaalse kruiden
•    1 theelepel  grof zeezout
•    1 theelepel grofgemalen peper
Voor het beleg:
•    2 plakken parmaham
•    1/2 rode paprika in reepjes gesneden
•    1 sjalotje (of kleine witte of rode ui) in reepjes gesneden
•    4 champignons in plakjes gesneden
•    100 gram geitenkaas
•    40 gram rucola sla

Meng alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine of in een kom en mix circa 4 minuten op lage snelheid tot een soepel deeg. Dek de kom af met plastic folie en zet 20 minuten warm weg zodat het deeg kan rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven). Meng ondertussen het ricotta mengsel en snijd de groente voor het beleg.

Verdeel het deeg in 2 stukken en rol uit tot dunne plakken. Smeer het ricotta mengsel op de bodems en beleg de pizza’s. Begin hierbij met de ham, vervolgens de groente en verkruimel tenslotte de geitenkaas over de pizza’s. Voor een extra mooi (& lekker!) eindresultaat kun je er nog wat italiaanse kruiden over heen strooien.

Bak de pizza’s in 14 minuten in een voorverwarmde oven totdat de bodem krokant is. Verdeel voor het opdienen de rucola sla over de pizza’s. Smakelijk!

Bron: Fresh en Light – Donna Hay

 

Voor mijn verjaardag kreeg ik het kookboek van Donna Hay, Fresh en Light, vol met inspirerende en heerlijke recepten. Het was daarom moeilijk kiezen welk recept ik het eerst zou uitproberen maar dat zijn uiteindelijk deze gezonde pizza’s geworden. Daar had ik geen spijt van want ze waren verrukkelijk! Donna Hay maakt de bodem met volkorenbloem maar ik probeer bloem zo veel mogelijk te vervangen door een spelt variant vandaar dat ik voor speltmeel koos. Het deeg voor de bodem is vrij plakkerig mocht je het daardoor lastig uit te rollen vinden, smeer dan je handen in met een paar druppels olijfolie en duw het deeg met je handen plat op de bakplaat. Wij zijn hier enorm fan van parmaham met geitenkaas en kozen daarom voor dit beleg. Uiteraard kun je hier eindeloos in variëren. Wil je graag een tomatensaus op je pizza, pureer dan een paar cherrytomaatjes met rode pesto.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.