Pompoen quiche met paddenstoelen, spekjes en geitenkaas

Pompoen quiche (2)

Ingrediënten voor 4 personen:
Bodem
•    140g speltbloem (o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza)
•    70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
•    1 losgeklopt ei
•    1 tot 2 eetlepels koud water
Vulling
•    1 fles pompoen
•    200g spekjes
•    200g gemengde paddenstoelen (ik gebruikte een herfstmix van AH)
•    100g geitenkaas
•    3 takjes rozemarijn
•    3 eetlepels olijfolie
•    2 eieren
•    4 eetlepels Griekse yoghurt
•    1 volkoren beschuit

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg even in de koelkast om op te stijven terwijl je de rest voorbereidt. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Schil de pompoen en snijd in kleine blokjes van circa 1 bij 1 cm. Vet een ovenschaal in met olijfolie, verdeel de pompoenstukjes over de bodem en besprenkel met wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Gaar de pompoen circa 15 minuten in de oven.

Bak ondertussen de spekjes uit totdat ze lekker knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Giet het meeste vet uit de pan en bak in het restant de champignons circa 2 minuten.

Vet een lage taartschaal (doorsnede van circa 30cm, je kunt eventueel ook een springvorm gebruiken, dan worden de randen wat hoger) in met boter. Rol het deeg heel dun uit en bekleed de vorm ermee. Gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt. Snijd het eventuele overtollige deeg weg, prik de bodem in met een vork en bestrooi met 1 verkruimelde beschuit (of paneermeel).

Verdeel de pompoen, de spekjes en de paddenstoelen over de bodem van de taart. Klop de eieren los en klop hier de Griekse yoghurt doorheen. Verwijder de rozemarijn blaadjes van de takjes. Breng het eiermengsel op smaak met versgemalen peper en de rozemarijn en verdeel over de pompoen, spekjes en paddenstoelen. Verkruimel tenslotte de geitenkaas over de taart.

Bak de taart in circa 35 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

 

Vorige week schreef ik over De Smaakbijbel. Deze pompoen quiche bedacht ik met behulp daarvan. Ik zag de pompoenen in de winkel liggen en ondanks het zomerse weer had ik zin om daar een lekker herfstig recept mee te bedenken. Dat werd deze verrukkelijke hartige taart. Ik maakte hem toen onze buren kwamen eten. Het zoute van de spekjes en de geitenkaas zijn een goede balans bij het zoetige van de pompoen. Het schillen en snijden van de pompoen kost wel even wat tijd maar kun je eventueel ook al een dag eerder doen. Of gebruik pompoenstukjes uit de vriezer al zijn die wel wat minder lekker. Voor een snelle variant van dit recept kun je het deeg ook vervangen voor hartige taart deeg of bladerdeeg uit de vriezer. Echter, wat mij betreft gaat er niets boven deze zelfgemaakte bodem. Je hebt het deeg in 10 minuten klaar om de koelkast in te gaan en als je het een avond eerder maakt kun je de dag erna direct door met de vulling van de taart. Doordat je het deeg zo dun uitrolt krijgt het met bakken een bijna bladerdeegachtige structuur alleen veel minder vet.


2 reacties

    • Betty op 01/01/2015 om 14:21
    • Reageer

    deze guiche is heerlijk!1

    1. Wat leuk om te horen, dank je wel!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.