Pompoen taart met roomkaas glazuur

Ingrediënten voor 1 taart (circa 12 stukken):
Voor het beslag
•    800g pompoenblokjes
•    120g magere kwark
•    150g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    325g donkere basterdsuiker
•    3 eieren
•    16g bakpoeder
•    10g speculaaskruiden
•    300g bloem
Voor de topping
•    300g poedersuiker
•    50g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    125g roomkaas (bijv. philadelphia)
•    1 eetlepel citroensap

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de pompoenblokjes over de bakplaat en rooster in 20 minuten in het midden van de oven gaar.

Ga ondertussen alvast verder met de cake. Bekleed een springvorm (doorsnede circa 24cm) met bakpapier en vet in. Mix de boter met de suiker romig en voeg hier de eieren aan toe. Mix tot een egaal mengsel ontstaat.

Zeef het bakpoeder met de kruiden en de bloem. Voeg in delen toe aan het beslag en mix steeds totdat alle bloem is opgenomen.

Wanneer de pompoen klaar is pureer je deze samen met de kwark met de staafmixer tot een glad en romig geheel. Voeg dit mengsel toe aan het cakebeslag en mix nogmaals totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Verdeel het cakebeslag over de vorm en bak de cake in het midden van de oven in circa 60 minuten gaar. De cake is goed wanneer je er in het midden een satéprikker in steekt en deze er droog uit komt.

Laat de cake eerst 5 minuten afkoelen in de vorm. Los ‘m daarna en laat volledig afkoelen op een taartrooster.

Terwijl de cake in de oven staat, kun je alvast het glazuur maken. Snijd de boter in kleine stukjes en doe samen met de poedersuiker, roomkaas en het citroensap in een kom. Mix op lage snelheid met een theedoek over de kom (tegen het stuiven van de poedersuiker) totdat het redelijk gemengd is. Haal nu de theedoek eraf en mix nog even goed door totdat je een mooie stevige crème krijgt.

Wanneer de pompoencake volledig is afgekoeld ga je het glazuur hier overheen verdelen. Dit doe je het mooist met een palletmes. Verdeel het glazuur egaal over de cake en trek er eventueel met het palletmes nog een patroon in door vanuit het midden van de taart strepen naar buiten te trekken.

 

Het was al even geleden dat ik gebakken had met pompoen. Maar rond Halloween zag ik op Instagram weer allerlei baksels met pompoen voorbij komen en zo kwam ik op het idee voor deze pompoen taart met roomkaas glazuur. Het is een heerlijk kruidige taart die goed combineert met het zoete en frisse glazuur. Hij deed mij een beetje denken aan gingerbread hoewel dat vooraf niet persé het idee was. Hoe dan ook, ik bakte deze taart voor mijn verjaardag waar iedereen (inclusief ikzelf!) ‘m erg lekker vond. Maar ook voor Kerst is dit een echte aanrader, de smaken passen daar namelijk perfect bij.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.