Pompoenrisotto

pompoenrisotto (3)

Ingrediënten voor 4 personen:
•    1 fles pompoen
•    6 eetlepels olijfolie
•    1 theelepel chili vlokken
•    2 theelepels grof zeezout
•    2 grote tenen knoflook
•    2 sjalotjes
•    300g risotto rijst
•    150 ml droge witte wijn
•    1 liter groentebouillon
•    4 takjes salie
•    100g mascarpone

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Halveer de pompoen in de lengte en haal alle draden en pitten eruit met een lepel. Schil de pompoen en snijd het vlees in blokjes van 1 tot 2 cm. Een handige tip hierbij is om de snijplank op een theedoek te leggen, hierdoor gaat deze namelijk niet schuiven. Geen zin om zelf pompoen te snijden? Gebruik dan voorgesneden pompoen uit de koeling van de supermarkt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep de pompoenblokjes om met 2 eetlepels olijfolie en leg op de bakplaat. Bestrooi met de chili vlokken en het zeezout. Rooster de pompoenblokjes in circa 25 minuten goudbruin en zacht in de voorverwarmde oven.

Ga ondertussen alvast verder met de risotto. Pers 1 teen knoflook uit of snijd ze fijn. Snipper de sjalotjes fijn.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem of in een wok. Bak de sjalotten en de knoflook 1 minuut. Voeg de risottorijst toe en bak totdat de korrels glazig zijn. Schenk de wijn in de pan en laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Voeg de bouillon in 4 porties toe en wacht steeds met de volgende portie toevoegen totdat de vorige portie volledig is opgenomen door de risottorijst. Kook de risotto in ongeveer 20 minuten beetgaar.

Snijd intussen 1 teen knoflook in plakjes. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de knoflookplakjes samen met de salie goudbruin en krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken. Als je vis of vlees bij deze risotto eet kun je 2 eetlepels olijfolie toevoegen aan de pan waarin je de knoflook en salie gebakken hebt en hierin je vis of vlees bakken.

Neem de pompoen uit de oven. Pureer de helft van de pompoenblokjes samen met de mascarpone met een staafmixer. Schep de pompoenpuree met de pompoenblokjes door de risotto.

Verdeel de risotto over 4 borden. Zelf doe ik dit vaak met behulp van een kookring voor een mooie presentatie. Maak af met de krokant gebakken knoflook en salie. Serveer met een stukje vis of vlees of laat de risotto vegetarisch. Wij aten dit met een stukje zeeduivel.

Bron: delicious.november 2014

 

Dit jaar heb ik al diverse recepten met pompoen gemaakt, maar een pompoenrisotto die had ik nog nooit gegeten, laat staan klaar gemaakt. Maar ik houd van risotto en van pompoen dus toen ik dit recept in delicious. tegenkwam wist ik dan ook zeker dat ik het zou gaan maken. Het duurde even voordat ik er aan toe kwam maar ik ben blij dat ik ‘m toch nog gemaakt heb, want dit is echt een verrukkelijk recept! Ik weet dat ik een paar weken geleden schreef dat deze herfst risotto met champignons mijn favoriete risotto was maar die heeft inmiddels plaats moeten maken voor deze variant. Dit was echt de beste risotto die wij ooit gegeten hebben, thuis én in een restaurant. De smaak is fantastisch en heerlijk romig. Dit is comfort food op z’n best! Ik schepte zelfs 3 keer op van dit gerecht waar ik het normaal toch echt altijd bij 1 keer probeer te houden 😉 Kortom, maak deze risotto, hier wordt je blij van! Wij hebben gelukkig nog een restje in de vriezer voor volgende week. Ik verheug me er nu al op!


4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Lekkeeerrr!!
    Je hebt inderdaad wel echt de salie en de chilipeper nodig anders wordt ie te flauw van smaak.
    Wij hebben hem gegeten met stukjes salamiworst erin.

    Ben benieuwd naar je recept ideeën voor de kerst!

    1. Ja goed is ie he?! Hmmm salami erin klinkt inderdaad ook erg lekker. Dat ga ik volgende keer ook eens proberen 🙂
      De kerstmenu’s komen volgende week online dus nog heel even geduld 😉

  2. Hey San! Heb vandaag deze pompoenrisotto gemaakt met een in witte wijn gegaard tilapiavisje uit de oven; superrrr lekkerrr!
    X

    1. Ja top is ie he?! Na mijn maand suikervrij ga ik ‘m ook snel weer maken want dan mag er weer wijn in 😉

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.