«

»

okt 28

Portugese amandeltaart

Ingrediënten voor 1 taart van circa 8 stukken:
Voor de bodem
•    1 ei
•    65g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    60g bloem
•    60g suiker
•    10g amandelmeel
Voor de vulling
•    100g blanke halve amandelen
•    110g suiker
•    110 milliliter melk
•    110g ongezouten roomboter op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Bekleed een kleine springvorm (doorsnede circa 18-20 centimeter) met bakpapier.

Begin met het maken van de bodem. Kluts het ei en voeg hier de boter, bloem, suiker en het amandelmeel aan toe. Kneed of mix tot een zacht en soepel deeg. Duw het deeg op de bodem van de springvorm. Zorg dat het deeg overal ongeveer 1 centimeter hoog is. Als je nog deeg over hebt dan gebruik je dit niet. Anders klopt straks de verhouding van de taart niet meer.

Bak de bodem in circa 17 minuten lichtbruin in het midden van de oven. Let op dat de bodem niet te gaar wordt want de taart gaat straks weer terug in de oven.

Terwijl de taartbodem in de oven bakt ga je verder met het maken van de vulling. Hak de amandelen in staafjes, dusdanig dat ze een beetje de vorm van een pijnboompit krijgen. Dit gaat het makkelijkst door halve amandelen te gebruiken en deze in de lengte door midden of in drieën te snijden.

Haal de taartbodem uit de oven en laat zitten in de vorm. Verhit de oven nu tot 200 graden (hetelucht). Terwijl de oven verder opwarmt maak je de vulling verder af.

Doe de melk met de boter en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Kook door totdat het dikker begint te worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg nu de amandelen toe en roer deze er doorheen. Laat verder kook totdat het mengsel verder karameliseert maar laat het niet helemaal bruin worden.

Vet de randen van de springvorm in en verdeel de amandel karamel vulling over de taartbodem. Doe de taart nog terug in de oven totdat deze bruin wordt, maar laat hem niet te donker worden. Bij mij duurde het ongeveer een half uur voordat de taart goed was maar ik had het mengsel denk ik meer moeten laten karameliseren voordat ik het op de bodem goot. De exacte baktijd is best wel afhankelijk van hoe ver jij de vulling in de pan al hebt laten karameliseren dus begin gewoon met een minuutje of 10 en houd de taart goed in de gaten.

Wanneer de taart goed is haal je hem uit de oven en laat je hem afkoelen in de vorm. Smakelijk!

Bron: Ynzo

 

Bij Tony’s hebben we de leuke traditie dat de persoon die voor jou jarig was een verjaardagstaart voor je bakt. Hier komen altijd de lekkerste dingen voorbij. Een tijdje geleden maakte mijn collega Ynzo een Portugese amandeltaart. Die vond ik zo lekker dat ik het recept wel moest vragen en gelukkig wilde hij het delen. Ik bakte deze taart voor bij de finale van Heel Holland bakt (voor mij was Hans de terechte winnaar, voor jullie ook?) en gaf de rest mee aan Mark voor zijn collega’s die er ook erg blij van werden. Het is vooral de combinatie van smaak en structuur die deze Portugese amandeltaart zo lekker maakt. Dus neem even de moeite om die amandelen te hakken, dat is het echt waard voor het eindresultaat! Het recept komt oorspronkelijk van een Portugese dame en lijkt een beetje bewerkelijk, vooral in de baktijd van de vulling. Maar als je een beetje bak ervaring hebt, dan merk je het zeker wel wanneer de taart klaar is om de oven uit te gaan.


2 reacties

 1. Lucia

  Bedankt weer voor dit lekkere recept.
  En jazeker bij mij was Hans ook de favoriet en zeker de terechte winnaar van HHB.

  1. Sanne Arts

   Graag gedaan uiteraard!
   Houd morgen dan ook even de site in de gaten want dan komt er een dessert online met daarin de hazelnotenpraline van Hans 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>