«

»

sep 26

Pruimentaart met amandel

Pruimentaart met amandel-met logo

Ingrediënten voor circa 9 stukjes:
Voor het deeg
•    175g bloem
•    25g suiker
•    snufje zout
•    7g gedroogde gist
•    85 milliliter melk
•    25g ongezouten roomboter
•    1/2 ei
Voor de vulling
•    4,5 pruimen
Voor de topping
•    65g ongezouten roomboter
•    50g bloem
•    50g amandelmeel
•    1 theelepel kaneel
•    62g lichtbruine basterdsuiker
•    25g garneeramandelen of grof gehakte amandelen

Meng de bloem met de suiker en het zout. Klop het ei los.

Snijd de boter in blokjes en doe met de melk in een pannetje. Verwarm tot lauwwarm en roer door totdat de boter gesmolten is. Voeg de gist toe en schenk het melkmengsel samen met de helft van het losgeklopte ei bij de bloem.

Kneed er een deeg van. Let op het deeg is erg plakkerig dus wrijf je handen eventueel in met olijfolie zodat het iets minder blijft plakken.

Laat het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie circa 45 minuten rijzen totdat hetin volume verdubbeld is.

Halveer intussen alvast de pruimen en verwijder hierbij de pit.

Maak alvast het kruimeldeeg voor de topping. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en wrijf de boter stukjes door de overige ingrediënten tot een kruimelig deeg. Zet weg tot gebruik.

Vet een brownievorm in met boter of bekleed de bakplaat met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Neem het gerezen deeg en stort dit in de brownievorm of op de bakplaat. Vorm tot een vierkant en laat afgedekt met plasticfolie nog 15 minuten rusten.

Druk de pruimen in het deeg met de snijkant naar boven. Bestrooi met het kruimeldeeg.

Bak de taart in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Inspiratie: Boodschappen

 

Het is weer pruimen tijd! En wat kun je nu beter doen met pruimen dan bakken? Twee weken geleden had ik een heerlijk relaxte week zonder afspraken en had ik daarom alle tijd om eens door mijn oude verzamelde recepten te bladeren. Ik besloot daarbij meteen mijn lijstje “nog te proberen recepten” aan te vullen en kwam ook deze pruimentaart tegen. Gezien het seizoen besloot ik die nog geen week later de oven in te schuiven. Ik sneed een heel klein stukje af zodat ik zelf 2 hapjes kon proeven en gaf de rest mee aan Mark voor zijn collega’s. Zelf ben ik namelijk nog op bruidsjurkenjacht en probeer ik daarom wat beter op te letten qua eten. Mark kwam ’s avonds thuis met enthousiaste verhalen en een van zijn collega’s had me zelfs persoonlijk via Instagram al laten weten dat dit een succes was. Na het eten nam ik dan ook meteen mijn 2 hapjes en ik moet zeggen deze taart is echt een aanrader! Hij deed mij qua deeg een beetje denken aan de kersenkruimelvlaai van een tijdje geleden. Het gistdeeg is lekker luchtig, de crumble heerlijk vol van smaak door de amandel en de pruimen lekker zoet. Kortom een top combinatie!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>