Pumpkin pie

PompoentaartIngrediënten 1 taart (8 stukken)
Voor het deeg
•    250g zelfrijzend bakmeel
•    125g witte basterd suiker
•    125g boter op kamer temperatuur
•    1 ei
•    Snuf zout
Voor de vulling
•    115g pompoenblokjes
•    30g kristalsuiker
•    1 theelepel gemberpoeder
•    1 theelepel speculaaskruiden
•    1 theelepel kaneel
•    1 ei
•    30ml room
Voor het victoriabeslag
•    30g geschaafde amandelen
•    20g pompoenpitten
•    50g kristalsuiker
•    1/3 eiwit

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Zeef het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker en een snuf zout. Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg en leg deze gewikkeld in plastic folie 15-30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Snijd de pompoen in blokjes, leg in een ovenschaal en besprenkel licht met olijfolie en rooster  in circa 20 minuten gaar in het midden van de oven.

Bekleed een sprinvorm (doorsnede 18 cm) met bakpapier, vet in met boter en bestuif met bloem. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap van ongeveer 4 mm dikte. Snijd een ronde lap uit het deeg die iets groter is dan de springvorm. Bekleed de bodem en randen van de springvorm met het deeg.

Leg nu bakpapier op het deeg en vul de springvorm met een blindbakvulling zoals bonen. Bak in het midden van de oven circa 10 minuten.

Pureer de pompoen met een staafmixer tot een gladde massa. Meng met de suiker, kruiden, room en het ei.

Meng de geschaafde amandelen met de kristalsuiker en het eiwit voor het victoriabeslag.

Haal het voorgebakken deeg uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en vul de taart met het pompoenmengsel. Maak aan de buitenkant een rand met victoria beslag.

Bak de taart in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar in de oven.

Bron: Bakery Institute

 

Vandaag is het Halloween. Ik ben in New York en ga dit dus voor het eerst van mijn leven vieren. Ook al is pumpkin pie traditioneel een Thanksgiving dessert, ik vind het ook wel bij Halloween passen. Vorig jaar volgde ik een bakcursus aan het Bakery Institute en toen maakte ik onder andere deze pompoentaart. Ik had het nog nooit eerder gemaakt of gegeten en was er daarom wel nieuwsgierig naar. Het klonk mij namelijk altijd wat raar in de oren, een zoete taart met pompoen. Maar goed, dat was bij worteltaart ook ooit het geval en tegenwoordig is deze heerlijk kruidige carrot cake een van mijn favorieten. En ook de pumpkin pie is er een die je echt een keer geprobeerd moet hebben. Wees niet te voorzichtig met de specerijen want die maken het juist lekker. Mocht je nog deeg over houden: dit deeg is bijna identiek aan appeltaart deeg dus wellicht en leuk idee om er mini appeltaartjes mee te bakken in een muffinvorm?


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.