«

»

jan 20

Quiche met spinazie, geitenkaas en zongedroogde tomaten

Geitenkaas quiche logo

Ingrediënten voor 4 personen:
Bodem
•    250g (spelt)bloem
•    5g zout
•    100g koude ongezouten roomboter
•    1/2 losgeklopt ei
•    1 eetlepel ijskoud water
Vulling
•    400g wilde spinazie
•    2 eieren
•    5 eetlepels room
•    5 eetlepels melk
•    200g Parmezaanse kaas (ik gebruikte pecorino)
•    100g zongedroogde tomaten op olie
•    150g zachte geitenkaas

Begin met het maken van het deeg. Snijd de boter in blokjes Meng de bloem met het zout en wrijf de koude roomboter er door met je vingers totdat het mengsel op broodkruimels lijkt. Roer het ei en het ijswater erdoor met een vork en kneed het nu met je handen tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven voordat je het gebruikt. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Vet een vlaaivorm (doorsnede van 26cm) in met boter en bestuif met bloem. Bestrooi ook het werkblad met bloem. Rol het deeg uit en bekleed de vlaaivorm ermee. Snijd het eventuele overtollige deeg weg en zet de vlaaivorm met het deeg een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Hak de spinazie in grove stukken van ongeveer 5 cm. Zet een pan water met zout op en breng aan de kook. Gaar hierin de spinazie in circa 5 minuten. Laat de spinazie uitlekken en zet weg tot gebruik. Rasp de Parmezaanse kaas en verkruimel de geitenkaas. Laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken.

Haal de vlaaivorm met het deeg uit de koelkast en leg hier een stuk bakpapier op. Op het bakpapier leg je een steunvulling zoals bijvoorbeeld gedroogde bonen.  Bak het deeg 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Haal het deeg uit de oven en verwijder het bakpapier en de bonen. Verlaag de oventemperatuur naar 140 graden (hetelucht). Meng de eieren met de slagroom, melk en 150 gram van de Parmezaanse kaas en breng op smaak met versgemalen peper en een klein beetje zout. Verdeel de spinazie, zongedroogde tomaatjes en de geitenkaas over het deeg. Schenk het eiermengsel hieroven en bestrooi tenslotte met de resterende Parmezaanse kaas.

Bak de quiche 30 minuten in het midden van de oven, totdat hij mooi goudbruin van kleur is en de vulling goed is opgestijfd.

Bron: Het complete groente kookboek

 

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn schoonbroer en zijn vriendin “Het complete groente kookboek” cadeau. Een aanrader om lekker te variëren met diverse groentes. Toen ze afgelopen weekend kwamen eten wilde ik natuurlijk iets uit het boek maken. Mijn oog viel direct op deze quiche. Ik zeg het vaak, maar ik houd van quiche! Ik vind het ook een ideaal gerecht voor wanneer er mensen komen eten omdat je het fijn kunt voorbereiden en daardoor niet te veel in de keuken hoeft te staan tijdens het eten. Het was al even geleden dat we quiche gegeten hadden, want mijn standaard quiche recept bevat een verkruimelde beschuit en die past niet in een suikervrij dieet 😉 Deze quiche gelukkig wel. Wij vonden ‘m alle vier erg lekker en ik zou je dan ook zeker aanraden dit recept een keer te proberen. Het deeg vond ik alleen erg kruimelig en niet makkelijk uit te rollen. Wij hebben het een beetje met stukjes aan elkaar geplakt in de vorm. Volgende keer zou ik denk ik toch weer mijn eigen quiche deeg gebruiken. Als je zelf deeg maken te veel moeite vindt kun je ook gewoon hartige taartdeeg uit de vriezer gebruiken, dat is ook suikervrij. Eet je liever niet vegetarisch? Snijd dan een stuk chorizo of fuet in halve plakjes en voeg deze toe aan de quiche. Dit wilde ik eigenlijk ook doen maar ik kon geen suikervrije variant vinden.


2 reacties

  1. Liesbeth

    Hai Sanne,
    ik heb de quiche met spinazie gemaakt.
    heerlijk..super recept.
    groetjes liesbet uit Venray.

    1. Sanne Arts

      Hey Liesbeth,

      Wat leuk om te horen, dank je wel!
      Ik moet ‘m ook snel weer eens maken, is al veel te lang geleden 😉

      Groetjes, Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>