Rabarberappeltaart

Rabarber appeltaart-met logo

Ingrediënten 1 taart (10 stukken):
•    500g zelfrijzend bakmeel (of (spelt)bloem + 1 zakje bakpoeder)
•    250g witte basterd suiker
•    1 zakje vanille suiker
•    250g boter op kamer temperatuur
•    2 eieren
•    3 appels (ik gebruikte Jonagold)
•    750g rabarber
•    2 eetlepels kaneel
•    4 eetlepels kristalsuiker
•    1 eetlepel melk of water

Zeef het zelfrijzend bakmeel en meng met de basterd suiker en vanille suiker. Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg de eieren toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg en leg deze gewikkeld in plastic folie 15-30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Was de rabarber en snijd in boogjes. Voeg de kaneel en 3 eetlepels van de kristalsuiker toe en roer door elkaar. Eventueel kun je naar smaak variëren met de hoeveelheid suiker en kaneel.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 cm) met bakpapier, vet in met boter en bestuif met bloem. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Snijd een ronde lap uit het deeg die iets groter is dan de springvorm. Bekleed de bodem en randen van de springvorm met het deeg.

Vul de taart met het rabarber appel mengsel en rol het overgebleven deeg opnieuw uit tot een ronde zo groot als de springvorm (tip: zet de springvorm op het deeg en snijd de ronde uit het deeg). Prik “de deksel” in met een vork, bestrijk met een 1 eetlepel melk of water en bestrooi met de rest van de suiker. Leg het deksel op de taart en druk de randen goed aan.

Bak de taart in 45 tot 50 minuten gaar in de oven. Zet de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven (ik bakte de taart ‘s avonds en laat hem ‘s nachts in de oven staan).

 

Zo na de hittegolf van de afgelopen dagen is het vandaag ietsje beter te doen qua temperatuur. Daarom toch maar gewoon een bakreceptje, want wat is er nu leuker dan in het weekend iets lekkers bakken. De rabarber is nog net in het seizoen dus wacht niet te te lang met het maken van deze heerlijke frisse taart. Bij mij stond de taart 45 minuten in de oven en was hij nog een klein beetje nat aan de onderkant. Ik vind dat zelf altijd wel lekker maar eventueel kun je ‘m dus iets langer laten staan. Sowieso is de vulling vrij nat want er komt veel vocht uit zowel de rabarber als de appels. Wil jij liever geen zachte bodem? Roer dan eventueel 1 of 2 eetlepels custardpoeder of allesbinder op de bodem voordat je de vulling er op schept.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.