Rabarberijs

rabarberijs-met logo

Ingrediënten voor circa 600 ml ijs:
•    200g rabarber (ongeveer 3 stelen)
•    25g ongezouten roomboter
•    1 vanillestokje
•    50g rietsuiker
•    50g kristalsuiker
•    snufje zout
•    200 milliliter slagroom
•    150 milliliter melk

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Schraap het merg uit het vanillestokje en snijd de rabarber in stukken van 1 tot 1,5 centimter. Doe de rabarber samen met het vanillemerg, de boter, het zout en beide soorten suiker in een pan. Laat zachtjes koken totdat de rabarber zacht is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Laat dit mengsel afkoelen en pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Meng de puree met de slagroom en de melk. Zet een nacht in de koelkast om goed koud te worden én voor een extra romig eindresultaat.

De volgende dag ga je het ijs maken. Dat kan met en zonder ijsmachine, hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het slagroommengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Schep het ijs in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer.

Zonder ijsmachine
Doe het slagroommengsel in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 3 keer, steeds na 45 minuten. Zet het ijs na de laatste keer nog minstens een uur in de vriezer.

Heerlijk in combinatie met een stukje van deze omgekeerde rabarber taart.

Bron: Ijspret – Linda Lomelino
Ik schreef het gisteren al, vorig weekend was ik helemaal blij toen de rabarber weer in de winkel lag. Ik kocht direct 2 bossen en bakte deze heerlijke omgekeerde rabarbertaart en ging ook weer met de ijsmachine aan de slag. Het resultaat was dit heerlijk frisse rabarberijs. Op zichzelf al erg lekker van smaak, maar ik serveerde het in combinatie met de taart en dat was helemaal een top combinatie. Is die taart je nu iets teveel werk? Je kunt ook wat koekjes verkruimelen en daarmee een soort crumble laagje aan het ijs toevoegen.

Wil jij liever geen alcohol gebruiken? Je kunt de wodka in dit recept prima achterwege laten, je proef hier namelijk niets van terug. De alcohol zorgt er alleen voor dat er minder ijskristallen vormen in het ijs.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.