Red velvet cake

Red velvet met logo

Ingrediënten voor 16 stukken:
Voor de cakes:
•    120g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    300g witte basterdsuiker
•    8g vanillesuiker
•    2 eieren
•    20g cacaopoeder
•    40 milliliter rode voedingskleurstof
•    240 milliliter karnemelk
•    300g bloem
•    1 theelepel zout
•    1 theelepel baking soda
•    3 theelepel witte wijn azijn
Voor de vulling:
•    480g poedersuiker
•    80g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    200g roomkaas
•    150g verse frambozen

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed 2 bakvormen (doorsnede circa 20 centimeter) met bakpapier.

Doe de boter met de suiker en vanillesuiker in een beslagkom en mix op middelhoge snelheid totdat het goed gemengd is. Voeg de eieren toe en mix tot een egaal beslag.

Neem een apart kommetje en meng hierin het cacaopoeder met de rode kleurstof. Meng dit tot een dikke donkere pasta met een vork of lepel. Mix dit door het beslag totdat het beslag egaal rood gekleurd is. Schraap hierbij eventueel goed het beslag langs de kanten van de kom zodat deze mee kleuren.

Zet de mixer op lage snelheid en voeg langzaam de helft van de karnemelk toe terwijl je blijft mixen. Wanneer dit goed gemengd is voeg je de helft van de bloem toe en mix je wederom totdat alles goed gemengd is. Herhaal dit voor de andere helft van de karnemelk en bloem. Mix nog even goed door op hoge snelheid.

Meng in een apart kommetje het zout met de baking soda en witte wijn azijn. Voeg dit toe aan het beslag en mix nog enkele minuten op middelhoge snelheid door.

Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de cakes in circa 45 minuten in het midden van de oven gaar (een satéprikker zou er droog uit moeten komen).

Laat de cakes circa 10 minuten in de vorm afkoelen en laat vervolgens op een taartrooster volledig afkoelen.

Wanneer de cakes zijn afgekoeld ga je verder met het maken van de vulling. Snijd de boter in kleine stukjes en doe samen met de poedersuiker in een kom. Mix op lage snelheid totdat er geen boterklontjes meer in de poedersuiker zitten. Aangezien poedersuiker nogal stuift en je liever niet je hele keuken onder de poedersuiker wil hebben, kun je dit het beste mixen met een theedoek over je kom en mixer heen zodat het in de theedoek stuift. Als de boter en poedersuiker goed vermengd zijn, is de poedersuiker alleen nog maar wat korreliger geworden, dit hoort zo en komt goed als je de roomkaas toevoegt. Mix de roomkaas door het poedersuiker mengsel en je zult zien dat je een mooie stevige crème krijgt.

Neem de eerste cake en leg op een bord of taartplateau. Smeer de helft van de frosting erop en verdeel hier circa 1/3 van de frambozen over. Beleg met de tweede cake en verdeel de rest van de frosting over de cake met behulp van een palletmes. Verdeel de rest van de frambozen hierover en serveer direct of bewaar in de koelkast tot gebruik. Wanneer je de cake in de koelkast zet let er dan op dat je ‘m minstens 30 minuten en liever nog een uur op kamertemperatuur laat komen voor het serveren. Anders is de frosting te hard omdat de boter weer hard wordt in de koelkast.

Bron: Hummingbird Bakery

 

Red velvet cake, ik ben er gek op en wilde het al heel lang zelf maken. Maar zoals ik eerder al schreef: ik ben geen fan van het gebruik van kleurstoffen. Meerdere pogingen heb ik dan ook gewaagd om de red velvet zonder kleurstoffen te bakken maar die mislukte allemaal. Deze witte chocolade framboos naked cake is daar een goed voorbeeld van… Dit keer besloot ik dan ook maar gewoon overstag te gaan. Ik gebruikte nog wel een soort van natuurlijke kleurstof maar dat zorgde er ook voor dat de taart niet erg rood was. Ik zou dan ook aanraden: ga all in, anders wordt je red velvet niet zo red 😉 Deze cake bakte ik voor de verjaardag van een collega en viel op kantoor zeer in de smaak. Een heerlijk luchtige cake en die frosting van hummingbird, dat blijft toch echt de allerlekkerste!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.