«

»

dec 17

Red velvet kerstboom cakejes

kerstboom-cakejes-met-logo

Ingrediënten voor 4 boompjes:
Voor de cake:
•    60g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    150g witte basterdsuiker
•    1 ei
•    5g cacaopoeder
•    25 milliliter rode voedingskleurstof
•    120 milliliter karnemelk
•    150g bloem
•    1/2 theelepel zout
•    1/2 theelepel baking soda
•    1,5 theelepel witte wijn azijn
Voor de garnering:
•    240g poedersuiker
•    40g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    100g roomkaas
•    Sap van een ½ limoen
•    Eventueel 4 gedroogde cranberries

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed 2 bakvormen (doorsnede circa 20 centimeter) met bakpapier.

Begin met het maken van de cake. Doe de boter met de suiker in een beslagkom en mix op middelhoge snelheid totdat het goed gemengd is. Voeg het ei toe en mix tot een egaal beslag.

Neem een apart kommetje en meng hierin het cacaopoeder met de rode kleurstof. Meng dit tot een dikke donkere pasta met een vork of lepel. Mix dit door het beslag totdat het beslag egaal rood gekleurd is. Schraap hierbij eventueel goed het beslag langs de kanten van de kom zodat deze mee kleuren.

Zet de mixer op lage snelheid en voeg langzaam de helft van de karnemelk toe terwijl je blijft mixen. Wanneer dit goed gemengd is voeg je de helft van de bloem toe en mix je wederom totdat alles goed gemengd is. Herhaal dit voor de andere helft van de karnemelk en bloem. Mix nog even goed door op hoge snelheid.

Meng in een apart kommetje het zout met de baking soda en witte wijn azijn (dit gaat schuimen). Voeg dit toe aan het beslag en mix nog enkele minuten op middelhoge snelheid door.

Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de cakes in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar (een satéprikker zou er droog uit moeten komen).

Laat de cakes circa 10 minuten in de vorm afkoelen en laat vervolgens op een taartrooster volledig afkoelen.

Wanneer de cakes zijn afgekoeld ga je verder met het maken van de vulling. Snijd de boter in kleine stukjes en doe samen met de poedersuiker in een kom. Mix op lage snelheid totdat er geen boterklontjes meer in de poedersuiker zitten. Aangezien poedersuiker nogal stuift en je liever niet je hele keuken onder de poedersuiker wil hebben, kun je dit het beste mixen met een theedoek over je kom en mixer heen zodat het in de theedoek stuift. Als de boter en poedersuiker goed vermengd zijn, is de poedersuiker alleen nog maar wat korreliger geworden, dit hoort zo en komt goed als je de roomkaas toevoegt. Mix de roomkaas en het limoensap door het poedersuiker mengsel en je zult zien dat je een mooie stevige crème krijgt.

Verwijder het bakpapier van de cakes en leg deze op een stevige ondergrond zoals een snijplank. Steek er met een uitsteekvormpje sterren in 3 verschillende formaten uit. Steek van ieder formaat 4 sterren uit.

Neem een mooi bord of plank en leg hierop de 4 grootste sterren. Schep op iedere ster een eetlepel van de frosting en strijk glad met een palletmes. Leg nu de middelgrote sterren er bovenop op een dusdanige manier dat de punten van de ster tussen de punten van de grote sterren door steken (zie ook de foto). Bestrijk wederom met frosting. Tenslotte leg je de kleinste sterren er weer haaks op en verdeel je over ieder ster een theelepel frosting. Leg hier bovenop eventueel nog een gedroogde cranberry. Je kunt het geheel eventueel ook nog met poedersuiker bestrooien voor een extra feestelijk effect.

Je houdt nog wel wat frosting en snijd restjes van de cakes over. Deze zijn natuurlijk ook gewoon hartstikke lekker en geven je de kans alvast even goed voor te proeven 😉

 

Afgelopen jaren zag ik op een aantal blogs kerstboompjes voorbij komen van gestapelde sterren van koek of cake. Een super leuk idee dus hoog tijd om hiervan mijn eigen versie te maken! Ik besloot te gaan voor red velvet cake aangezien die lekker luchtig is en mooi rood kleurt. Toch wel een kerstkleurtje als je het mij vraagt. Deze kerstboom cakejes zien er niet alleen heel feestelijk uit, ze zijn ook nog eens super lekker en leuk om te maken, samen met je kids bijvoorbeeld!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>