Ricotta courgette taart

Ricotta taart foto 5

Ingrediënten voor 3 personen:
Bodem
•    140g (spelt)bloem
•    70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
•    1 losgeklopt ei
•    1 tot 2 eetlepels koud water
Vulling
•    150g ricotta
•    300g Griekse yoghurt
•    Fijn geraspte schil van 1 citroen
•    200g verse doperwten
•    2 courgettes
•    6 plakken parmaham
•    10 takjes peterselie
•    10 takjes bieslook

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg even in de koelkast om op te stijven terwijl je de rest voorbereidt. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik. In de vriezer bewaren kan eventueel ook.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakken parmaham hierop. Bak deze in 8 minuten krokant in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en uitlekken op keukenpapier. Laat de oven aanstaan.

Snijd de kruiden fijn en meng met de ricotta, Griekse yoghurt en citroenrasp.

Vet een lage langwerpige quiche vorm (36x13x2,5cm) in met een klein beetje olijfolie. Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) en bekleed de vorm ermee. Snijd het eventuele overtollige deeg weg, prik de bodem in met een vork en bestrooi met 1 verkruimelde volkoren beschuit (of paneermeel). Verdeel het ricotta mengsel over de bodem. Bak de taart in 25 minuten gaar. Laat de oven aanstaan.

Terwijl de taart in de oven staat, kook je de doperwten gaar in circa 8 minuten. Schaaf de courgette met een kaasschaaf of mandoline in dunne plakken. Scheur de parmaham in kleine stukjes.

Als de taart uit de oven komt, verdeel je de doperwten hierover. Rol vervolgens de plakjes courgette op en leg deze op de doperwten. Verdeel tenslotte de stukjes parmaham over de courgette. Bak de taart nu nog circa 5 minuten in het midden van de oven.

Inspiratie: delicious. juli 2014

 

Toen ik een variatie van deze ricotta courgette taart in de delicious. van juli zag staan wist ik meteen dat ik ‘m zou gaan maken. Sinds een paar maanden heb ik een langwerpige quiche vorm, waar ik tot nu toe erg blij mee ben want deze geeft een perfecte verhouding tussen bodem en vulling. De vulling van ricotta en Griekse yoghurt is heerlijk romig maar ook lekker fris dankzij de citroen. De courgette is nog lekker fris en knapperig door de korte baktijd en de parmaham zorgt voor een zoute toevoeging. Het is echt een zomers recept en, hoewel je het misschien door de ricotta niet zou verwachten, lekker licht verteerbaar.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.