Rocky road ijstaart

Rocky road ijstaart (24)Ingrediënten voor circa 12 stukken:
Voor het ijs
•    40g cacao
•    200ml melk
•    500ml slagroom
•    1 blik gezoete gecondenseerde melk (circa 400g, verkrijgbaar bij )
•    1 vanillestokje
•    50g pecannoten
•    50g melk chocolade pastilles of grof gehakte chocolade
•    50g mini marshmallows
Voor de taartbodem
•    150g oreo koekjes (14 koekjes)
•    150g digestive biscuitjes (10 koekjes)
•    100g roomboter
Voor de topping
•    50ml slagroom
•    35g kristalsuiker
•    1 theelepel (grenadine)siroop
•    25g Tony’s Chocolonely puur (of andere pure chocolade met minstens 70% cacao)
•    15g roomboter
•    grof gehakte pecannoten ter decoratie
•    chocoladepastilles ter decoratie
•    mini marshmallows ter decoratie

Begin met het maken van het ijs. Verwarm de cacao samen met de 200ml melk in een pan totdat de cacao helemaal is opgelost. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Voeg dit samen met de slagroom en gecondenseerde melk toe aan de chocolademelk. Giet het mengsel in een kom en zet in de vriezer om op te stijven.

Hak de pecannoten in grove stukken en meng met de chocoladepastilles en marshmallows. Zet weg tot gebruik.

Ga dan verder met het maken van de taartbodem. Bekleed een springvorm (doorsnede circa 18cm) met bakpapier. Je kunt ook een andere vorm gebruiken maar zorg ervoor dat de inhoud ongeveer 1,7 liter is. Verkruimel beide soorten koekjes. Smelt de boter en meng met de koekjes. Druk de koekmassa op de bodem van de vorm en langs de randen. Zet de vorm in de vriezer en laat daar 20 tot 30 minuten in staan.

Wanneer het ijs enigszins is opgestijfd (circa 2 uur), haal je het uit de vriezer en schep je het mengsel van pecannoten, chocolade en marshmallows er doorheen. Als het ijs nog te vloeibaar is zakken de chocolade pastilles naar beneden en drijven de marshmallows naar boven. Schenk het ijs daarna op de taartbodem, bedek met plastic folie en zet een hele nacht in de vriezer.

Vlak voor het serveren haal je de taart uit de vriezer en maak je warme fudgesaus. Hak de pure chocolade in stukken. Verwarm de slagroom, kristalsuiker en siroop op matig vuur totdat het mengsel begint te koken. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade en boter toe. Roer goed door totdat alles is gesmolten. Schenk de warme fudgesaus over de taart en decoreer met de pecannoten, marshmallows en chocoladepastilles.

Serveer direct of zet opnieuw in de vriezer.

Bewaartip: deze ijstaart is heerlijk maar vrij zwaar. Wanneer je de taart aansnijdt maar niet helemaal opeet, snijd de rest van de taart dan wel in punten en zet deze gescheiden door stukjes aluminiumfolie weer terug in de springvorm in de vriezer. Op die manier kun je steeds een paar stukjes uit de vriezer pakken en krijg je minder ijskristallen in het ijs (ideetje van mijn moeder).

Bron: IJspret  

 

Eerder schreef ik al over het boek IJspret van Linda Lomelino. Deze taart sprak me meteen al aan, maar na de vakantie had ik niet direct tijd om deze te maken waardoor het toch niet het eerste recept was wat ik uit het boek maakte. Dat was namelijk dit verrukkelijke mango passievrucht cheesecake ijs. Dat viel zo goed in de smaak en was zo makkelijk te maken dat ik het toch al snel tijd vond om ook deze rocky road ijstaart uit het boek te maken. Het is een spectaculair dessert of een heerlijke taart. Afgelopen weekend was mijn familie een nachtje in Amsterdam en dat vond ik een goede reden om dit recept eindelijk te maken. Ik paste het recept een klein beetje aan, want de taart deed mij een beetje denken aan de nieuwe reep van Tony’s Chocolonely: pecan marshmellow. Ik besloot daarom om pecannoten in plaats van pinda’s te gebruiken. Ik moet zeggen deze ijstaart is echt goddelijk! Iedereen heeft er van zitten smullen. Om mooie puntjes te kunnen snijden kun je het beste een goed mes (bijvoorbeeld een broodmes) even onder de hete kraan houden. Door het mes een paar keer goed heet te maken snijd je vervolgens makkelijker door het ijs heen.


8 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik ben verliefd, dit ziet er echt veel te lekker uit.

    1. Hahahaha dank voor het compliment! Het is ook echt heel erg lekker 😉

  2. Ik heb hem zaterdag mogen proeven en hij was echt super lekker.
    Hij zag er ook heel mooi uit.
    Toch wel heel fijn, een dochter die zo van koken/ bakken houdt !!!

    1. Bedankt voor alle lieve complimenten 🙂

    • Cornelieke op 12/12/2014 om 17:20
    • Reageer

    Hoi, ben net nieuw hier op je blog maar het ziet er allemaal heerlijk uit. Zie dat je peccannoten door de taart hebt gedaan. Mijn zoon is allergisch voor noten etc. Zou de taart ook lekker zijn zonder? Heb je een alternatief eventueel?

    1. Hoi Cornelieke,
      Bedankt voor het compliment 🙂
      Je kunt de noten inderdaad prima weglaten.
      Als je toch een crunch in het ijs wil kun je wat van dezelfde koekjes als die je voor de bodem gebruikt in stukjes breken en er doorheen doen in plaats van de noten. Amandelen zouden ook nog kunnen maar wellicht is je zoon daar ook allergisch voor?
      Ik ben benieuwd of je de taart net zo lekker vindt als ik!
      Groetjes, Sanne

    • Cornelieke op 12/12/2014 om 18:47
    • Reageer

    Die koekjes vind ik wel een heel goed idee. Amandelen probeer ik maar niet, hij is zo allergisch voor noten en dat soort dingen. Dat is het me niet waard. Genoeg lekkers te maken zonder moet je maar denken!
    Succes met je blog!

    1. Nee ik zou inderdaad ook geen risico’s nemen dan!
      Ik hoor graag hoe je de taart vond als je ‘m gemaakt hebt 🙂
      Bedankt voor je enthousiaste reacties in ieder geval!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.