«

»

nov 03

Rode kool

rode kool (5)

Ingrediënten voor 4 personen
•    1/2 rode kool
•    25g ongezouten roomboter
•    1 ui
•    1 eetlepel azijn
•    50ml rode wijn
•    2 kruidnagels
•    8 jeneverbessen
•    1 kaneelstokje
•    2 laurierbladen
•    500g zure appels (ik gebruikte granny smith)
•    50g suiker

Verwijder de buitenste bladen van de kool en snijd de kool in kwarten. Verwijder nu de harde kern en snijd de kool in dunne reepjes. Als je een keukenmachine hebt, bespaar je jezelf veel tijd door de kool daarmee te snijden. Zet een pan water op het vuur en kook de kool 5 minuten. Spoel de rode kool met koud water.

Snipper de ui fijn. Stoof de ui in de boter in een ruime pan. Voeg de rode kool, azijn, rode wijn, kruiden en een snufje zout toe en laat ongeveer een half uur stoven.

Schil ondertussen de appels en snijd in blokjes.  Voeg de appels toe zodra de rode kool een half uur gestoofd heeft en laat het mengsel wederom een half uur stoven. Doe dit deze keer met het deksel op de pan.

Voeg de suiker toe en laat zonder deksel nogmaals een half uur stoven om het overtollige vocht te verdampen.

Verwijder voor het serveren de laurierbladeren, kruidnagels, jeneverbessen (dit kan even zoeken zijn) en het kaneelstokje uit de rode kool.

Bron: mama 🙂

 

Als kind hield ik al van rode kool en nog steeds vind ik het heerlijk. Van die rode kool van de versafdeling die je in 5 minuten opwarmt in een pannetje word ik al best blij maar er gaat toch echt niets boven zelf klaargemaakte rode kool als deze. Ik vind het heerlijk bij wild zoals hert, konijn of haas, maar kan er ook van genieten in combinatie met gebakken aardappelen en een rundervinkje. Het liefst eet ik de rode kool van mijn moeder en ik vroeg haar dan ook om het recept zodat ik dat met jullie kon delen. Het kost even wat tijd om dit recept te maken maar het grootste gedeelte van die tijd moet je wachten dus kun je prima wat anders gaan doen. En zeg nou zelf in de herfst zijn er toch genoeg regenachtige zondagen dat je lekker thuis op de bank hangt, dan kan er toch best een pan staan pruttelen op het vuur? Deze rode kool kun je heel goed al een dag eerder maken en je kunt het ook prima invriezen. Maak dus gerust een dubbele portie, want dat kost even veel tijd en dan ben je een volgende keer lekker snel klaar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>