Scones met clotted cream

Foto scones

Ingrediënten voor 10 scones (5 naturel en 5 chocolade):
Voor de scones:
•    250g zelfrijzend bakmeel
•    2 1/2 theelepel bakpoeder
•    1/2 theelepel zout
•    1 zakje vanillesuiker
•    2 eetlepels suiker
•    50g boter op kamer temperatuur
•    1 ei
•    75 ml melk
•    30g pure chocolade, het liefst Tony’s Chocolonely natuurlijk
Voor de clotted cream:
•    125 mililiter slagroom
•    3 eetlepels mascarpone


Dit recept is lekker met zelfgemaakte lemon curd of jam. Kijk hier hoe je lemon curd kunt maken. Aangezien de lemon curd moet afkoelen voor gebruik kun je hier het beste mee beginnen of deze zelfs al een dag (of langer) van te voren maken. Nu je (zelfgemaakte) lemon curd of jam in je koelkast hebt staan kun je beginnen met scones bakken.

Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht) en zeef het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, zout, vanillesuiker en suiker boven een kom en doe in de keukenmachine.

Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Meng het ei met de melk en voeg de helft van dit mengsel toe in de keukenmachine. Draai het deeg in de keukenmachine tot een samenplakkende bal. Als je geen keukenmachine hebt snijd je de boter met twee messen door het meel/suiker mengsel, voeg je de helft van het eimengsel toe en kneed je het met je handen tot een samenplakkende bal.

Hak de chocolade fijn en verdeel de deegbal in 2 gelijke stukken. Kneed door 1 van deze stukken de fijngehakte chocolade. Druk beide stukken deeg plat, wikkel in vershoudfolie en leg 20 minuten in de koelkast om op te stijven.

Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier. Rol eerst het naturel deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad tot een lap van circa 1 cm dik. Steek 5 rondjes met een doorsnede van circa 8cm uit het deeg (eventueel tussendoor deeg weer samenpakken en opnieuw uitrollen) en leg deze op de bakplaat. Herhaal dit met het chocoladedeeg.

Bestrijk de scones met het overgebleven ei/melk mengsel en bak ze in het midden van de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

Terwijl de scones in de oven staan klop je de slagroom zonder suiker stijf en roer je er vervolgens de mascarpone doorheen.

Bron: Koken met Jamie

 

Deze scones zijn echt super lekker en zo makkelijk om te maken! Ze zijn warm wel echt het lekkerst dus stop ze pas in de oven vlak voordat je ze wilt serveren.  Je kunt dan alle stappen al doorlopen en laat het deeg gewoon wat langer in de koelkast liggen, dat is geen probleem! Dit is heerlijk voor bij de koffie of thee maar natuurlijk ook een niet te missen onderdeel van een zelfverzorgde high tea. Mocht je nog scones overhouden en ze een dag later op willen eten leg ze dan weer even een paar minuutjes in de oven op 160 graden, dan zijn ze weer lekker vers en warm.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.