Speculaas appel cheesecake

Speculaas appel cheesecake-met logo

Ingrediënten 1 taart (10 stukken):
Voor het deeg
• 250g zelfrijzend bakmeel (of (spelt)bloem + 1 zakje bakpoeder)
• 125g witte basterd suiker
• 4g vanille suiker
• 125g boter op kamer temperatuur
• 1 ei
• 3 eetlepels speculaaskruiden
Voor de cheesecake laag
• 470g roomkaas
• 150g suiker
• 2 eieren
• 14g bloem
Voor de vulling
• 4 goudreinetten
• 3 eetlepels speculaaskruiden
• 2 eetlepels kristalsuiker
Voor de kruimellaag
• 100g zelfrijzend bakmeel (of (spelt)bloem + 1 eetlepel bakpoeder)
• 80g donkere basterd suiker
• 50g havermout
• 80g ongezouten roomboter
• snufje zout
• 2 eetlepels speculaaskruiden

Begin met het maken van het deeg. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de kruiden, basterd suiker en vanille suiker. Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg en leg deze gewikkeld in plastic folie 15-30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Ga verder met de cheesecake laag. Mix de roomkaas met de suiker totdat deze volledig is opgenomen. Voeg de eieren toe en mix totdat alles goed gemengd is. Voeg tenslotte de bloem toe en mix totdat deze in het roomkaasmengsel is opgenomen.

Maak nu de vulling. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Voeg de speculaaskruiden en suiker toe en roer door elkaar.

Tenslotte maak je de kruimellaag. Meng het zelfrijzend bakmeel met de kruiden, basterd suiker, havermout en een snufje zout in een grote kom. Smelt de boter in een pannetje en voeg dit al roerend toe aan het meelmengsel totdat een kruimelig deeg ontstaat.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 cm) met bakpapier, vet in met boter en bestuif met bloem. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Snijd een ronde lap uit het deeg die iets groter is dan de springvorm. Bekleed de bodem en randen van de springvorm met het deeg.

Verdeel het cheesecake mengsel over de taartbodem en beleg met de appels. Bestrooi tenslotte met de kruimellaag.

Bak de taart in 45 minuten gaar in de oven. Zet de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven (ik bak de taart meestal ’s avonds en laat hem dan ’s nachts in de oven staan).

 

Appeltaart, wie houdt daar nu niet van? Maar ja ik wil natuurlijk steeds nieuwe recepten uitproberen voor mijn blog en de traditionele appeltaart die staat er natuurlijk al op 😉 Voor mijn 30ste verjaardag besloot ik dan ook een variatie te maken. Al vaker zag ik op blogs taarten met daarin een cheesecake laag en afgetopt met kruimels voorbij komen. Zoals laatst op Instagram deze heerlijke appel kruimel cheesecake van Muriël. Ik wilde het graag een Sinterklaas tintje meegeven dus er moesten vooral speculaaskruiden aan te pas komen. In mijn uiteindelijke versie vond ik dat je de speculaas nog niet genoeg terug proefde dus in het recept heb ik de hoeveelheid speculaaskruiden verdubbeld ten opzichte van wat ik zelf gebruikt heb. Ik nam de bodem van mijn moeders appeltaart, gevolgd door mijn standaard cheesecake die ik bijvoorbeeld ook bij deze cheesecake brownies gebruikte, de appels zijn natuurlijk niet zo moeilijk en voor de kruimellaag besloot ik het deeg van de appelkruimelplaattaart te gebruiken. Het eindresultaat was echt super lekker en zag er ook nog eens hartstikke mooi uit. Echt een heerlijke variatie op de reguliere appeltaart. Aanrader om eens te proberen dus!


4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Hij was inderdaad erg lekker

    1. Dank je wel 🙂

    • Laura op 23/12/2017 om 23:01
    • Reageer

    Hij is heel goed gelukt maar ik vond het eerlijk gezegd wat teveel suiker en koekkruiden en te weinig appel. De combi van roomkaas met de taart is wel heel goed bedacht! Leuk om weer eens wat anders te proberen.
    Groetjes Laura

    1. Hoi Laura,

      Fijn om te horen dat ie goed gelukt was! Er zit in verhouding inderdaad wat minder appel in dan bij de appeltaart die je waarschijnlijk gewend bent. Misschien kun je het recept nog iets meer aanpassen op jouw smaak mocht je het nog eens willen maken.

      Fijne kerst!
      Groetjes, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.