«

»

dec 01

Speculaas crumble cupcakes

Speculaas crumble cupcakes (17)

Ingrediënten voor 12 cupcakes
•    225g zelfrijzend bakmeel
•    1 theelepel baking soda
•    Snuf zout
•    75g donkere basterd suiker
•    200g speculaasjes (of kruidnoten of schuddebuikjes)
•    1 ei
•    210 ml melk (op kamertemperatuur)
•    75g boter

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en vul een muffin bakvorm met cupcake papiertjes.

Zeef het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker, baking soda en een snuf zout in een grote kom.

Breek de speculaasjes in stukjes (kruidnoten kun je grof hakken, schuddebuikjes kun je direct gebruiken). Voeg 150g van de speculaasstukjes toe aan het meel mengsel en roer door elkaar.  Maak in het midden van dit mengsel een kuiltje.

Smelt de boter en meng met de melk en het ei. Roer los met een vork en schenk in het kuiltje van het meelmengsel.

Roer nu met een vork door het melk mengsel en neem steeds wat meel mee totdat je een licht klonterig beslag hebt en al het meel is opgenomen.

Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes en bestrooi de cakejes met de rest van de speculaasstukjes.

Zet de muffinvorm op een rooster in het midden van de oven en bak de cupcakes in 18 minuten gaar en goudbruin. De cakejes zijn gaar wanneer je er een satéprikker insteekt en deze er droog uitkomt.

Laat de cupcakes eerst circa 15 minuten afkoelen in de muffin bakvorm en zet vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Bestrooi de cakejes eventueel met poedersuiker vlak voordat je ze serveert.

Bron: Het grote Sinterklaas kookboek

 

Vandaag wederom een Sinterklaas recept uit Het grote Sinterklaas kookboek. Laatst gaf ik jullie het recept voor speculaasjes. Ik had er nogal veel gebakken en zag dit recept voor cupcakes met speculaas in Het grote Sinterklaaskookboek. Het leek me wel wat om een deel van de speculaasjes in dit recept te verwerken, dus zo gezegd zo gedaan. Deze cupcakes zijn snel gemaakt (ze staan binnen 15 minuten in de oven). De stukjes speculaas in de cakejes zorgen voor een heerlijke kruidige smaak. Volgens het recept zou het ook crunchy moeten zijn maar dat was bij mijn versie niet het geval. Wel heeft het een typische Sinterklaas smaak 🙂 En dit recept is natuurlijk ook ideaal om je overgebleven kruidnoten na Sinterklaasavond in te verwerken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>