«

»

nov 23

Speculaasjes

speculaasjes (6)

Ingrediënten voor circa 40 koekjes
•    250g bloem
•    150g koude boter in stukjes
•    140g donkere basterdsuiker
•    1 theelepel baking soda
•    1,5 theelepel speculaaskruiden
•    4 eetlepels melk

Zeef de bloem met de baking soda en meng met de basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom.

Voeg de boter en vervolgens ook de melk toe en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg eventueel enkele uren of een hele nacht opstijven in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Wanneer je werkt met een speculaasplankje bestuif je de uitholling goed met bloem. Druk het deeg stevig in het vormpje en snijd het deeg wat boven de plank uitsteekt weg. Keer de plank om boven de bakplaat en klop de speculaasjes uit de plank. Zorg ervoor dat de koekjes elkaar niet raken op de bakplaat.

Wanneer je geen speculaasplankje hebt (zoals ik) rol je het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van ongeveer 0,5 cm dik. Steek met een vormpje figuurtjes uit en leg de speculaasjes op de bakplaat. Zorg ervoor dat de koekjes elkaar niet raken op de bakplaat.

Bak de speculaasjes in circa 15 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen op een rooster.

Bron: Dille & Kamille

 

Nu Sinterklaas weer in het land is, is er altijd een goed excuus voor iets lekkers. Bij dit feest horen wat mij betreft heel veel lekkere dingen, dus mijn oven draait overuren Vorige week liet ik je al zien hoe je zelf kruidnoten maakt, vandaag dus speculaasjes. Ik ben gek op deze kruidige knapperige koekjes en vind ze heerlijk bij een kopje thee. Als kind at ik ze ook wel eens op mijn boterham en nu ik daar zo aan terug denk, ga ik dat met deze zelfgebakken versie toch weer eens een keer proberen want ik vond dat heerlijk. Af en toe zondigen mag best 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>