«

»

apr 26

Spekkoek

Spekkoek-1 met logo

Ingrediënten 1 taart
•    250g ongezouten roomboter op kamertemperatuur + een klein beetje extra om in te vetten
•    250g poedersuiker
•    1 vanillestokje
•    10 eidooiers
•    8 eiwitten
•    125g bloem
•    1 flinke eetlepel koek- en speculaaskruiden
•    2 theelepels kaneelpoeder
•    1 theelepel gemalen nootmuskaat
•    1 theelepel kruidnagelpoeder
•    een halve theelepel kardemompoeder

Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte). Bekleed een springvorm (doorsnede circa 20cm) met bakpapier en vet in met boter.

Zeef de bloem met het bakpoeder en zet even weg tot gebruik. Mix de boter met de helft van de poedersuiker luchtig. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met behulp van een scherp mesje het merg eruit. Voeg dit toe aan het botermengsel en mix vervolgens één voor één de eidooiers er door.

Klop in een andere, vetvrije, kom de eiwitten samen met de poedersuiker luchtig. Spatel nu de eiwitten door het botermengsel. Doe dit tenslotte ook met de bloem.

Verdeel het beslag nu in twee gelijke porties waarbij je iedere portie in een aparte kom schept. Neem één van de kommen en roer hier de specerijen doorheen. Je hebt nu een donker en een licht beslag.

Schep 2 eetlepels van het donkere beslag in de springvorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm en bak het gaar in het midden van de oven in circa 8 tot 10 minuten.

Haal de vorm uit de oven en schuif het rooster net boven het midden. Zet de ovenstand nu alleen op bovenwarmte. Dit zorgt ervoor dat je steeds alleen het bovenste laagje beslag nog echt gaart en voorkomt dat de eerdere lagen uitdrogen of verbranden.

Schep 2 eetlepels van het lichte beslag op de gebakken donkere cakelaag en verdeel wederom gelijkmatig over de vorm. Bak de tweede laag net boven het midden van de oven gaar in circa 8 tot 10 minuten.

Herhaal dit proces totdat je minstens 8 laagjes hebt en/of de springvorm vol is.

Wanneer de laatste laag gebakken is zet je de taart zonder deze uit de vorm te halen op een rooster om af te koelen. Pas wanneer de taart helemaal is afgekoeld haal je deze uit de vorm en snijdt je ‘m in puntjes.

Bron: Rudolph’s Bakery

 

Spekkoek, ik vind het super lekker maar vond het altijd een enorme drempel om zelf te maken. Toch wilde ik dat wel graag een keer doen en met Pasen vond ik dat ik er toch maar eens aan moest geloven. Het kost wel echt even wat tijd om dit gebak te maken, omdat je steeds ieder laagje apart moet bakken en de oventijd daardoor dus behoorlijk lang is. Maar tijdens de baktijd kun je natuurlijk wel prima andere dingen doen. En het resultaat is echt heerlijk dus dat maakt het de moeite wel waard! Als je de spekkoek goed afgesloten bewaard, is het gebak ongeveer een week houdbaar.


4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Lucia

  Ik heb dit ook al een paar keer gemaakt, is inderdaad wel wat werk maar ik vind het ook super leuk om de te doen. En het is ( VET) lekker.

  1. Sanne Arts

   Ja ik vond het inderdaad ook leuk om te doen. En hij is zeker super lekker dus wat dat betreft de moeite meer dan waard 🙂

 2. Jamie

  Ik vind de plank waarop je gefotografeerd hebt minstens zo mooi. Waar heb je die gescoord? 😀

  1. Sanne Arts

   Hahaha thanks :)! Dat is een oude kist die bij ons in de woonkamer staat. Komt van De Weldaad op de Noordermarkt.,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>