«

»

jan 10

Stoofpeertaartjes met chocoladecrème

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor het stoofpeertaartje
•    100 milliliter stoofperen vocht
•    2 gelatineblaadjes
•    50 milliliter slagroom
•    50g fijne kristalsuiker
•    4 speculaasjes
•    1 stoofpeertje gestoofd in port, in kwarten gesneden
Voor de chocoladecrème
•    75g Tony’s Chocolonely melk
•    30 milliliter slagroom
•    60g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    30g roomkaas naturel

Leg als eerste de roomboter voor de crème uit de koelkast. Deze verwerkt het beste als die echt goed op temperatuur is dus mag er best een paar uur uit liggen.

Begin met het maken van het stoofpeertaartje. Gebruik hiervoor het stoofpeervocht wat je over houdt als je de stoofpeertjes in port maakt. Dit zou ongeveer 100 milliliter moeten zijn. Week de gelatineblaadjes in water.

Klop ondertussen de slagroom half stijf met de suiker. Verwarm het stoofperenvocht in een steelpan op laag vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het stoofperenvocht. Roer goed door met een garde totdat alle gelatine is opgelost. Laat even 5 minuten staan en roer nogmaals goed door met de garde.

Voeg dit nu toe aan het slagroommengsel en meng goed. Neem 4 bolvormpjes en bekleed deze met plastic folie. Verdeel de stoofperenmousse hier over. Druk in ieder vormpje een speculaasje. Zet de vormpjes in de koelkast en laat minstens 3 uur opstijven. Langer kan ook.

Ga verder met het maken van de chocoladecrème. Snijd de chocolade in stukjes en verwarm samen met de slagroom in een pannetje op laag vuur totdat alle chocolade gesmolten is. Blijf hierbij staan en roer steeds goed door want chocolade kan snel verbranden! Haal de pan van het vuur en laat even staan.

Mix de boter met de roomkaas glad en voeg hier het chocolademengsel aan toe. Mix totdat alles goed gemengd is en je een stevige crème hebt. Doe in een spuitzak met kartelspuitmondje erin. Zet het mengsel eventueel een kwartiertje in de koelkast om verder op te stijven. Laat het niet te lang in de koeling liggen want dat wordt de boter weer helemaal hard.

Stort de stoofpeertaartjes op 4 bordjes. Spuit de crème er in rozetten langs en op. Leg hierop een kwart stoofpeertje en serveer direct.

 

Soms maken restjes de beste nieuwe recepten. Zo ging het ook met dit recept voor stoofpeertaartjes met chocoladecrème. Ik had nog 1 stoofpeertje liggen, evenals al het vocht van de stoofperen in port en er stond nog een aangebroken bakje slagroom. Voor kerst had ik een chocolade amandel kersen boomstam gemaakt (die komt in het weekend online) waar ik nog een beetje chocoladecrème van over had. Zo bedacht ik deze stoofpeertaartjes met chocoladecrème. Ze waren super lekker en zien er heel feestelijk uit. Een ideaal dessert dus!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>