Stoofpeertjes kwarktaart

stoofpeertjes-kwarktaart-met-logo

Ingrediënten 1 taart (10 stukken):
•    5 Gieser Wildeman stoofpeertjes
•    5 kruidnagels
•    2 kaneelstokjes
•    600 milliliter rode wijn
•    240g bastogne koeken
•    80g Tony’s Chocolonely witte chocolade
•    500g magere kwark
•    250ml slagroom
•    100g suiker
•    5 blaadjes gelatine

Begin met het maken van de stoofpeertjes. Schil de peertjes en snijd in kwarten. Verwijder het klokhuis en snijd vervolgens ieder kwart nog in tweeën. Doe de peren stukjes in een pan met de kruidnagels, kaneelstokjes en rode wijn. Laat de peertjes hier circa 2 uur in stoven op laag vuur. Roer af en toe door om ervoor te zorgen dat de peertjes allemaal onder de wijn blijven. Laat afkoelen.

Ga verder met het maken van de bodem. Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 cm) met bakpapier. Verkruimel de koekjes. Ik doe dit altijd met de kop van mijn vijzel maar gebruik hiervoor wat jij handig vindt. Smelt de witte chocolade au bain marie en meng met de koekkruimels. Smeer dit uit over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet even weg in de koelkast om alvast iets op te stijven.

Week de gelatineblaadjes in koud water.

Haal de peertjes uit de wijn en snijd in blokjes. Houd hierbij eventueel wat stukjes achter ter garnering (zie foto). Haal de kaneelstokjes en kruidnagel uit de rode wijn en gooi weg. Je zou nu nog ongeveer 150 milliliter gekruide wijn over moeten hebben. Heb je veel meer dan kun je dit wegdoen (of opdrinken als je dat lekker vindt).

Verwarm de wijn opnieuw in de pan totdat deze net niet kookt en haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes uit en voeg toe aan de wijn. Roer goed door met een garde. Het is belangrijk om te blijven roeren totdat alle gelatine goed is opgenomen door de wijn. Laat dit mengsel even staan om verder af te koelen.

Klop de slagroom met een mixer stijf met de suiker. Voeg de kwark toe en mix door de slagroom. Voeg de rode wijn met gelatine toe aan het kwarkmengsel en roer even goed door. Voeg tenslotte de stukjes stoofpeer toe en spatel deze voorzichtig door het kwarkmengsel (niet mixen dan gaan alle stoofpeertjes kapot).

Giet nu voorzichtig het kwarkmengsel op de bastognekoek bodem. Doe dit niet te snel want dan komen de koekkruimels omhoog en zit je bodem in het midden van je taart. Zet de taart minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven. Eventueel kun je de taart voor het serveren garneren met de achtergehouden stoofpeertjes.

 

Op mijn werk hebben we altijd de traditie dat jij de verjaardagstaart voor de persoon die na jou jarig is maakt. Nu is mijn collega voor wie ik moest bakken dol op een goed glas wijn en zo kwam ik op het idee voor deze stoofpeertjes kwarktaart. Zelf vind ik stoofpeertjes heerlijk maar vanwege de alcohol in dit recept kon ik helaas zelf niet proeven. Gelukkig vonden mijn collega’s de taart allemaal heerlijk en heb ik Mark tijdens het maken nog even een lepel van het kwarkmengsel laten proeven en die vond het ook erg lekker dus dat vond ik wel een breed genoeg smaakpanel om het recept toch online te durven zetten zonder zelf te kunnen proeven. Overigens is dit ook een prima dessert voor na je kerstdiner als je kleine puntjes snijdt. En het handige is, je kunt deze taart prima 1 of 2 dagen van te voren al helemaal maken. Doe de garnering wel pas vlak voor het serveren om te voorkomen dat de peertjes “vlekken” op de rest van de kwark.  


4 reacties

Naar het reactie formulier

    • Lucia op 03/12/2016 om 08:25
    • Reageer

    Jaaa, dat is inderdaad heel erg lekker.

    1. Dank je wel 🙂

    • Yvette op 08/01/2017 om 11:01
    • Reageer

    Beste Sanne,

    Dank je voor dit recept. Ik heb nog een ruime voorraad in wijn geweckte stoofperen staan. Ga zo dadelijk aan de slag met je recept.
    Wat jammer dat je zelf je taart niet hebt geproefd. Door verwarming verliest wijn haar alcohol, deze verdampt simpelweg.
    Dus wanneer je de peren met de wijn even aan de kook brengt en daarna op lage temperatuur verder stooft, hoef je niet bang te zijn dat er nog alcohol in het stoofvocht zit. Dit geldt overigens voor alle gerechten, hartig of zoet waar alcohol mee verwarmt wordt. Dit geldt ook bij flamberen.
    De steekvlam bij flamberen is de alcohol die vlam vat en zo vervliegt. De smaak blijft in het recept, de alcohol is weg.

    Alleen gaat dit niet op bij glühwein of jagersthee, omdat deze bereidingen juist maar heel kort verhit worden om de alcohol niet kwijt te raken.

    1. Hoi Yvette,

      Dank voor je lieve en uitgebreide berichtje!
      Hoewel de alcohol door de hitte inderdaad verdampt blijft er altijd een heel klein restje achter en ik ben (misschien wel te) extreem voorzichtig met wat ik eet en drink tijdens de zwangerschap dus sla dat nu liever even over. Maar inmiddels mag het bijna weer 😉

      Hoor graag wat je van de taart vond!
      Groetjes, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.