«

»

jan 07

Stoofpeertjes speculaas cake

Ingrediënten 1 taart (circa 10 stukken):
•    5 stoofpeertjes in port gestoofd (zie dit recept)
•    150g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    150g donkere basterdsuiker
•    3 eieren
•    150g bloem
•    16g bakpoeder
•    snuf zout
•    5g koek- en speculaaskruiden

Maak eerst de stoofpeertjes volgens dit recept. Zorg dat deze volledig zijn afgekoeld voordat je verder gaat met het bakken van de cake.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 cm) met bakpapier, vet in met boter en bestuif met bloem.

Mix de zachte boter met de suiker circa 10 minuten luchtig. Door het lange mixen krijg je straks een luchtigere taart.

Voeg de eieren een voor een toe waarbij je het beslag steeds mixt totdat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.

Zeef de bloem, het bakpoeder de kruiden en voeg dit nu toe aan het beslag. Schep er luchtig door heen (niet mixen) totdat het goed gemengd is.

Giet het beslag in de springvorm. Druk de stoofperen met de bolle kant naar boven in het beslag in een cirkel. Houd eventueel wat achter ter garnering.

Bak de cake in 35 minuten in het midden van de oven gaar. Check of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken. Wanneer deze er droog uitkomt is de taart goed.

Zet de vorm met daarin de stoofpeer speculaas cake zo’n 5 tot 10 minuten op een rooster om alvast een beetje af te koelen. Snijd vervolgens de zijkanten los en haal de cake uit de vorm om op het rooster om verder af te koelen.

 

Ik las laatst in een kookmagazine een recept voor een taart met stoofperen gestoofd in port. Dat inspireerde mij tot dit recept voor een stoofpeertjes speculaas cake. In eerste instantie bakte ik deze cake in een lage langwerpige vorm met hele peertjes erin. Dat werkte echter niet helemaal. De vorm stroomde compleet over en hele peertjes verwerken ziet er misschien mooi uit maar zo’n klokhuis in je cake is niet heel praktisch en ook is de smaakverdeling minder goed. De smaak van de cake was echter super lekker. Dus ging het recept op herhaling maar dan met peertjes in vieren gesneden en in een andere bakvorm. Ik maakte deze stoofpeertjes speculaas cake voor mijn schoonmoeder voor Kerst aangezien ik haar lootje getrokken had voor de cadeautjes en ik het leuk vond om iets extra’s te doen. Ook zij vond ‘m gelukkig super lekker.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>