«

»

mei 20

Straciatella ijs

Ingrediënten voor circa 600 ml ijs:
•    1/2 vanillestokje
•    200 milliliter volle melk
•    90g kristalsuiker
•    snufje zout
•    3 eierdooiers
•    300 milliliter slagroom
•    100g Tony’s Chocolonely pure chocolade (of andere hoge kwaliteit pure chocolade)

Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe dit samen met de melk, suiker, het zout en het vanillestokje in een steelpan en breng het mengsel tegen de kook aan.

Haal de pan van het vuur en doe het deksel erop. Laat ongeveer 30 minuten staan om in te trekken.

Klop de eierdooiers los in een kom. Verwarm in de steelpan het melkmengsel weer tot het kookpunt. Haal de pan van het vuur en roer de warme melk voorzichtig door de eierdooiers. Giet het gehele mengsel daarna terug in de pan en verwarm het mengsel op laag vuur terwijl je blijft kloppen met een garde. Wanneer het mengsel dikker begint te worden haal je de pan van het vuur.

Schenk de slagroom in een schone kom. Leg een zeef op deze kom. Giet het warme melkmengsel door de zeef en meng met de slagroom. Roer nog even goed door. Dek de kom af met plastic folie en zet een nacht in de koelkast om goed koud te worden én voor een extra romig eindresultaat.

De volgende dag ga je het ijs maken, dit kan met en zonder ijsmachine. Hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Smelt de pure chocolade au bain marie. Doe het slagroommengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Terwijl het ijs draait schenk je de vloeibare chocolade er langzaam bij. Schep het straciatella ijs in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer.

Zonder ijsmachine
Doe het slagroommengsel in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten maar smelt nu eerst de pure chocolade au bain marie. Wanneer je het ijs uit de vriezer haalt schenk je de vloeibare chocolade erdoor tijdens het kloppen. Je klopt het ijs steeds door om het aantal ijskristallen de verminderen. Doe dit nog 3 keer, steeds na 45 minuten. Na de laatste keer zet je het straciatella ijs nog een uur in de vriezer.

 

Het was alweer lang geleden dat ik zelf ijs had gemaakt dus hoog tijd voor een nieuw receptje. Zelf besloot ik om direct na Pasen extra op mijn eten te letten. Die stomme zwangerschapskilo’s gingen maar niet weg en ik was helemaal klaar met die lelijke dikke buik. Aangezien ik er zelf dus niet veel van ging eten maakte ik Mark zijn favoriete ijssmaak: straciatella. Het overgrote deel van dit ijs gebruikte ik voor het maken van een ijstaart die je morgen online vindt maar ik vroor ook een bakje met alleen dit ijs in. Zelf nam ik slechts 1 hapje om te proeven maar Mark vond het helemaal niet erg om de rest op te eten want dit straciatella ijs is echt super lekker.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>